„Szolgálat a sajtkultúra fejlesztése érdekében, amely lehetővé teszi kiemelkedő minőségű és különleges sajtok születését”

Bírálat a Sajtmustrán

Képzett bíráink, a folyamatos továbbképzéseknek, tréningeknek, nemzetközi sajtversenyeken való részvételnek köszönhetően fogyasztói központú és nemzetközi színvonalú bírálattal hozzásegítik a sajtkészítőket, hogy kiváló termékeik a hazai és nemzetközi piacon is megállják helyüket. Ehhez különösen nagy segítséget nyújt az érzékszervi vizsgálat, így tudjuk a legpontosabban megállapítani hogy a fogyasztó számára az adott termék megítélése milyen lesz, megfelelő, átlagos vagy kiemelkedő.

A hazai bírálatban a nemzetközi trendeknek megfelelő bírálati rendszert használunk, amely figyelembe veszi a termék minden tulajdonságát, így biztosítva a készítő számára fogyasztói szempontú, nemzetközi színvonalú visszajelzést.

Elektronikus bírálati rendszerünk lehetővé teszi, hogy a sajtbírálat során a minták teljesen anonim módon kerülnek bírálatra.

A bírálatot képzett szakképzett sajtbírák végzik a versenyszabályzatban meghatározott feltételek szerint.

A versenyen alkalmazott bírálati szempontrendszer meghatározza a sajtkészítő számára az előállított termékkel kapcsolatos elvárásokat a tejtermékek fajtája szerint, külső textúra, belső szín és állomány, lyukazottság (amennyiben a terméknél ez értelmezhető paraméter), illat és íz tekintetében. 

100 pontos bírálati rendszer szerint minősitett termékek

  • bronz minősítést érnek el 86-90 pont között
  • ezüst minősítést érnek el 91-95 pont között
  • arany minősítést érnek el 96-100 pont között