magyar sajtkészítők egyesülete
Rólunk
Missziónk
Egyesületünk célja a magyar sajtkultúra fejlesztése. Tevékenységünkkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy szerte az országban egyre jobb minőségű sajtok készüljenek és a magyar sajtok elismertsége minél inkább növekedjen a fogyasztók körében.
történetünk, tevékenységünk
Egyesületünk elődje a KKASE – Sajtkészítők Egyesülete 2006-ban alakult. 2013 óta évente rendezzük meg a Magyar Sajtmustrát, melyen évről évre az ország legjobb sajtjai mérettettnek meg. 2015-ben LEADER Térségek közötti együttműködés pályázatok keretében indítottuk útjára a Magyar Sajtút Hálózat kezdeményezést. 2019-ben és 2022-ben sajtbíra tanfolyamot szerveztünk, amelynek eredményeként Magyarországon elsőként okleveles sajtbírákat avathattunk.
2021-ben beléptünk az Európai Kisüzemi és Kézműves Sajtkészítők Hálózatába (Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network – FACEnetwork), ezzel elősegítve a nemzetközi kapcsolatépítést, tudásmegosztást és hálózatosodást.
Évente több intenzív sajtkészítő tréninget szervezünk tagjainknak melyre elsősorban nemzetközi technológusokat és oktatókat hívunk. Az utóbbi években szerveztünk Gouda, Maasdam, Comté-típusú, Mont’dor-típusú, Raclette és Cheddar kurzust is.
Szakmai tevékenységünkkel támogatjuk a regionális sajtversenyeket, szakmai napokat, sajtfesztiválokat.