Bírálati szempontrendszer termék kategóriánként sajtok és tejtermékek érzékszervi bírálatához 2023
1. Túrók, friss lágy sajtok
1.1. Túrók
1.1.1. Rögös állományú tehéntúró
1.1.2. Leveles állományú tehéntúró
1.1.3. Juhtúró
1.2. Friss sajtok
1.2.1. Natúr friss sajtok
1.2.1.1. Fehér sajt
1.2.1.2. Krém fehér sajt
1.2.3. Gomolya
2. Orda (ricotta), zsendice, orda sajt
2.1. Orda, zsendice
2.2. Orda sajt
3. Savanyított tejtermékek, vajak
3.1. Tejföl
3.2. Natúr joghurt
3.3. Natúr kefir
3.4. Vajak
4. Érlelt félkemény és kemény sajtok
4.1. Félkemény sajtok
4.1.1. Röglyukas félkemény sajtok
4.1.2. Erjedési lyukas félkemény sajtok
4.1.3. Zárt tésztájú félkemény sajtok
4.1.4. Kékpenésszel érő félkemény sajtok
4.1.5. Hevített, gyúrt sajtok
4.1.5.1. Parenyica
4.1.5.2. Mozzarella
4.1.5.3. Egyéb hevített, gyúrt sajtok
4.2. Kemény sajtok
4.2.1. Zárt tésztájú kemény sajtok
4.2.2. Erjedési lyukas kemény sajtok
4.2.3. Cheddarozással készült zárt tésztájú kemény sajtok
5. Kéregflórával érő sajtok
5.1. Fehér penésszel érő lágy sajtok
5.2. Rúzs flórával érő lágy sajtok
6. Sajtkülönlegességek, sajtdesszertek
6.1. Sajtkülönlegességek
6.2. Sajt desszertek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Túrók, friss lágy sajtok
|
|
|
1.1. Túrók
|
|
|
1.1.1. Rögös állományú tehéntúró
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
15-20
|
kiváló
|
egyenletesen csontfehér színű, felülete nedves, fényes
|
|
|
8-14
|
közepes
|
jellegzetestől eltérő, de egyenletes színű, esetleg kissé foltos
|
|
|
0-7
|
hibás
|
eltérő színű, foltos, szennyezett, penészes
|
|
|
Belső szín és állomány
|
15-20
|
kiváló
|
Apró, rögös, csontfehér színű, felületén nedves, fényes
|
|
|
|
|
8-14
|
közepes
|
kissé száraz, kissé fojtós, kissé savóeresztő, morzsálódó
|
|
|
|
|
0-7
|
hibás
|
erősen száraz, erősen fojtós, erősen savóeresztő
|
|
|
|
|
Illat
|
15-20
|
kiváló
|
Kellemesen savanyú, jellegzetes, tiszta
|
|
|
8-14
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, kissé üres, főtt
|
|
|
0-7
|
hibás
|
szaghibás, erősen savanyú, kifejezetten élesztős, tisztátalan
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
kellemesen savanykás, jellegzetes, tiszta, aludttejes ízű
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kissé savanyú, üres ízű, nem elég jellemző
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, ecetesen savanyú, keserű, erjedt, élesztős
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Túrók, friss lágy sajtok
|
|
|
1.1. Túrók
|
|
|
1.1.2. leveles állományú tehéntúró
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
15-20
|
kiváló
|
egyenletesen csontfehér színű, felülete nedves, fényes
|
|
|
8-14
|
közepes
|
jellegzetestől eltérő, de egyenletes színű, esetleg kissé foltos
|
|
|
0-7
|
hibás
|
eltérő színű, foltos, szennyezett, penészes
|
|
|
Belső szín és állomány
|
15-20
|
kiváló
|
túlnyomó részt 3-6 cm-es méretű levelekből összeálló, réteges szerkezetű, felülete nedves, fényes
|
|
|
|
|
8-14
|
közepes
|
a levelek mérete elmarad a kívánttól, kissé száraz, kissé fojtós, gyengén savóeresztő
|
|
|
|
|
0-7
|
hibás
|
erősen száraz, erősen fojtós, erősen savóeresztő
|
|
|
|
|
Illat
|
15-20
|
kiváló
|
Kellemesen savanyú, jellegzetes, tiszta
|
|
|
8-14
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, kissé üres, főtt
|
|
|
0-7
|
hibás
|
szaghibás, erősen savanyú, kifejezetten élesztős, tisztátalan
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
kellemesen savanykás, jellegzetes, tiszta, aludttejes ízű
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kissé savanyú, üres ízű, nem elég jellemző
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, ecetesen savanyú, keserű, erjedt, élesztős
|
|
|
1. Túrók, friss lágy sajtok
|
|
|
1.1. Túrók
|
|
|
1.1.3. juhtúró
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
15-20
|
kiváló
|
egyenletesen halvány zöldessárga színű, tompa fényű
|
|
|
8-14
|
közepes
|
jellegzetestől eltérő, de egyenletes színű
|
|
|
0-7
|
hibás
|
eltérő színű, foltos, szennyezett, penészes
|
|
|
Belső szín és állomány
|
15-20
|
kiváló
|
egyenletesen halvány zöldessárga színű, tompa fényű, zsíros, morzsalékos, kenhető
|
|
|
|
|
8-14
|
közepes
|
kissé fojtós, túl lágy, vagy túl száraz
|
|
|
0-7
|
hibás
|
erősen fojtós, erősen kenőcsös vagy kemény állagú
|
|
|
Illat
|
15-20
|
kiváló
|
jellegzetes, telt, aromás, kissé csípős, kaparós
|
|
|
8-14
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, de idegen szagtól mentes
|
|
|
0-7
|
hibás
|
szaghibás, erősen savanyú, kifejezetten élesztős, fülledt, tisztátalan
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
enyhén csípős, zamatos, kaparós, kellemesen sós
|
|
|
14-27
|
közepes
|
enyhén ízhibás, kissé üres vagy enyhén savanyú, nem jellemző íz
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, ecetesen savanyú, keserű, erjedt, penészes
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.2 Friss sajtok
|
|
|
1.2.1. Natúr friss sajtok
|
|
|
1.2.1.1. Fehér sajt
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
kéreg nélküli, felületén kisebb röghézagok, alsó és felső lapja sajtkendőtől enyhén érdes, egyenletesen csont-fehér színű, nedves
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a sajt felületén nagyobb röghézagok, jellegzetestől kissé eltérő színű, kissé foltos
|
|
|
0-5
|
hibás
|
a felület erősen elszíneződött, nyálkás, foltos, penészes, repedezett
|
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen csont-fehér színű, megfelelően szilárd, szájban könnyen elomló, egynemű
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kréta-fehér, vagy csont-fehérnél, kissé sötétebb árnyalatújellegzetesnél kissé szárazabb, kissé lágyabb, enyhén pépes, enyhén lisztes, de egynemű
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, elszíneződött, „tarkázott” nagyon száraz, túl lágy, erősen pépes, nem egynemű
|
|
|
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
zárt tésztájú, legfeljebb néhány apró röglyuk megengedett
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a metszéslapon több apró röghézag, repedés látható, esetleg néhány erjedési lyuk is
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
sűrűn lyukazott, repedezett, puffadt
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
savanykás, joghurtra emlékeztető, tiszta
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, savanyú, enyhén tisztátlan, enyhén élesztős
|
|
|
0-5
|
hibás
|
szaghibás, fanyar, élesztős, alkoholos, ecetes, erjedt
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
kellemesen savanykás, telt, tiszta, kellemesen sós, juhtermékre jellemző, joghurtra emlékeztető
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, enyhén üres, kissé savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, nem eléggé, vagy túlzottan sós, enyhén kesernyés
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, keserű, erjedt, élesztős, penészes, tisztátalan, élesztős, csípős, ecetes, alkoholos, avas, erjedt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.2 Friss sajtok
|
|
1.2.1. Natúr friss sajtok
|
|
1.2.1.2. Krém fehér sajt
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
kéreg nélküli, sima, egyenletesen, sárgás-fehér színű, nedves
|
|
6-10
|
közepes
|
jellegzetestől kissé eltérő, kissé foltos színű, nedves, felülete nem teljesen sima
|
|
0-5
|
hibás
|
a felület erősen elszíneződött, nyálkás, foltos, repedezett
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen sárgás-fehér színű megfelelően szilárd, szájban krémszerűen elomló, porcelánszerű törésű
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kissé sötétebb árnyalatú, kissé szárazabb, kissé lágyabb, enyhén pépes, enyhén lisztes, de egynemű
|
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, elszíneződött nagyon száraz, túl lágy, erősen pépes
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
zárt tésztájú
|
|
6-10
|
közepes
|
a metszéslapon 1-3 apró repedés látható
|
|
0-5
|
hibás
|
metszéslap repedezett, erjedési lyukak találhatók
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
savanykás, joghurtra emlékeztető, tiszta
|
|
6-10
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, enyhén főtt, savanyú, üres, enyhén tisztátlan, enyhén élesztős
|
|
0-5
|
hibás
|
fanyar, élesztős, alkoholos, csípős, erjedt
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
kellemesen savanykás, telt, tiszta, kellemesen sós, állatfajtára jellemző íz, joghurtra emlékeztető
|
|
14-27
|
közepes
|
kissé savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, enyhén karamell ízű, enyhén kesernyés enyhén élesztős, kissé avas, enyhén csípős, kissé tisztátalan, fanyar, sós
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, keserű, erjedt, élesztős, penészes, tisztátalan, csípős, ecetes, alkoholos, avas
|
|
1.2.3. Gomolya
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
felülete zárt, rajta a sajtkendő vagy a sajtforma rajzolata látszik, a tejelő állatra jellemző színű, csontfehér, vagy halványsárga, felülete enyhén nedves, fényes
|
|
6-10
|
közepes
|
felülete kissé repedezett, esetleg kissé foltos, kissé deformált
|
|
0-5
|
hibás
|
alakhibás, felülete repedezett, nyálkás, rúzsos, penészes
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen, a tejelő állatra jellemző, csontfehér, vagy halványsárga színű, kissé rugalmas, kissé rágós, enyhén nedves, fényes, jól szeletelhető
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a jellegzetestől kissé eltérő, kissé darás vagy kissé nyikorgós, kissé savóeresztő
|
|
0-5
|
hibás
|
állományhibás, erősen elszíneződött, erősen száraz, erősen fojtós, erősen pépes, morzsálódó, penészes
|
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
a vágásfelületen egyenletes röglyukazottság
|
|
6-10
|
közepes
|
a vágásfelületen kissé egyenlőtlen röglyukazottság, esetleg néhány savózárvány látható, kissé repedezett
|
|
|
0-5
|
hibás
|
Lyukazottsága hibás, „ezerlyukas”, repedezett, puffadt, nagyobb savózárványok
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
enyhén aromás, kellemesen tejsavas, tiszta, a tejelő állatra jellemző illat
|
|
6-10
|
közepes
|
kevésbé aromás, kissé üres, tiszta
|
|
0-5
|
hibás
|
szaghibás, élesztős, erjedt, fülledt, tisztátalan
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
kellemesen tejsavas, enyhén vajas és sós, tiszta, a tejelő állatra jellemző íz
|
|
14-27
|
közepes
|
erősebben savanyú vagy tiszta, sótlan vagy túl sós
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, keserű, erjedt, élesztős, penészes, tisztátalan
|
|
2. Orda (ricotta), zsendice, orda sajt
|
|
2.1. Orda, zsendice
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
kéreg nélküli, felületén a sajtkendő, vagy ricotta forma lenyomata látható, egyenletesen csont-fehér színű, nedves, egybe összeállt
|
|
6-10
|
közepes
|
jellegzetestől kissé eltérő színű, de egyenletes, nedves, kissé foltos, felülete töredezett
|
|
0-5
|
hibás
|
a felület erősen elszíneződött, nyálkás, foltos, repedezett
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen csont-fehér színű, megfelelően szilárd, könnyen szeletelhető, szájban krémszerűen elomló, képlékeny
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kissé sötétebb árnyalatú jellegzetesnél kissé szárazabb, kissé lágyabb, enyhén pépes, enyhén lisztes, élesztős
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, elszíneződött nagyon száraz, túl lágy, erősen pépes
|
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
zárt tésztájú, esetleg kevés röglyuk
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a metszéslapon 1-3 apró repedés látható
|
|
|
0-5
|
hibás
|
metszéslap repedezett, erjedési lyukas
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
kellemesen enyhén, tiszta tejes illat
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, enyhén főtt savanyú, üres, enyhén tisztátlan, enyhén élesztős
|
|
|
0-5
|
hibás
|
fanyar, élesztős, alkoholos, csípős, erjedt
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
kellemesen savanykás, telt, tiszta, kellemesen sós, juhtermékre jellemző, kicsit túróra emlékeztet
|
|
|
14-27
|
közepes
|
savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, enyhén kesernyés enyhén élesztős, enyhén csípős, kissé tisztátalan, kissé fanyar
|
|
|
0-13
|
hibás
|
élesztős, csípős, ecetes, alkoholos, erjedt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Orda (ricotta), zsendice, orda sajt
|
|
|
2.2. Orda sajt
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
felülete zárt, gyűrődésmentes, rajta a sajtkendő vagy a sajtforma rajzolata halványan látszik, csont-fehér, vagy halvány- sárga színű
|
|
|
6-10
|
közepes
|
felülete kissé gyűrődött, repedezett, kissé foltos
|
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, nyálkás, rúzsos, penészes
|
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen csont-fehér, vagy halvány – sárga színűkissé rugalmas, szájban elomló
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a jellegzetestől eltérő színű, pépes, darás, kissé rágós savóeresztő
|
|
|
0-5
|
hibás
|
száraz, erősen fojtós, erősen pépes, morzsálódó, erősen elszíneződött, foltos
|
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
zárt tésztájú esetleg egy-két röglyuk látható
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a vágásfelületen több röglyuk látható, esetleg néhány repedés, a vágásfelületen egyenlőtlen, savózárványos
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
repedezett, fertőzött
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
jellegzetesen aromás, gyengén tejsavas, tiszta
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, kissé üres, erősebben savanykás, enyhén bomlott, élesztős
|
|
|
0-5
|
hibás
|
erjedt, kifejezetten élesztős, fülledt, szaghibás
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
enyhén tejsavas, jellegzetes, tiszta
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, savanykás, kevésbé zamatos, kissé üres, de tiszta, enyhén savanyú, üres ízű, kissé kesernyés sajtos, enyhén íz hibás, jellegtelen
|
|
|
0-13
|
hibás
|
keserű, íz hibás, erjedt, a terméktől idegen ízű
|
|
|
3. Savanyított tejtermékek, vajak
|
|
3.1. Tejföl
|
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
Külső, alak
|
15-20
|
kiváló
|
egyenletesen csontfehér színű, nincs felfölöződés, nincs savókiválás
|
|
8-14
|
közepes
|
mérsékelten felfölöződött, savó eresztő
|
|
0-7
|
hibás
|
eltérő színű, kiköpülődött, erősen savókiválásos (15% felett)
|
|
Belső szín és állomány
|
15-20
|
kiváló
|
egynemű belső színű és állományú, májas, kagylósan törik, ha habart, sűrűn folyó, mindkét esetben összekeverés után sima, sűrű, savókiválástól mentes
|
|
|
|
8-14
|
közepes
|
kissé híg, kissé csomós, illetve a savókiválás kisebb mint 3 -5%
|
|
|
0-7
|
hibás
|
lágy, hígan folyó, savókiválás több mint 5 %, a tejfölben több buborék és rög található
|
|
|
|
|
Illat
|
15-20
|
kiváló
|
kellemesen savanykás, jellegzetesen aromás, tejfölös illatú
|
|
|
8-14
|
közepes
|
savanykás, kevésbé jellegzetes, kissé üres, enyhén élesztős
|
|
|
0-7
|
hibás
|
erősen savanyú, kifejezetten élesztős, szaghibás
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
enyhén savanykás, zamatos, telt, aromás íz
|
|
|
14-27
|
közepes
|
enyhén savanyú, üres ízű kissé savanyú, enyhén ízhibás, gyengén élesztős
|
|
|
0-13
|
hibás
|
savanyú, ízhibás, avas, erjedt
|
|
|
3. Savanyított tejtermékek, vajak
|
|
|
3.2. Natúr joghurt
|
|
|
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
15-20
|
kiváló
|
egyenletesen csontfehér színű, nincs felfölöződés, nincs savókiválás
|
|
|
8-14
|
közepes
|
mérsékelten felfölöződött, kissé savó eresztő
|
|
|
0-7
|
hibás
|
eltérő színű, kiköpülődött, erősen savókiválásos (15% felett)
|
|
|
Belső szín és állomány
|
15-20
|
kiváló
|
egynemű belső színű és állományú, májas, kagylósan törik, ha habart, sűrűn folyó, mindkét esetben összekeverés után sima, sűrű, savókiválástól mentes
|
|
|
|
|
8-14
|
közepes
|
kissé híg, kissé csomós, illetve a savókiválás kisebb mint 3 -5%
|
|
|
0-7
|
hibás
|
lágy, nyúlós, hígan folyó, savókiválás több mint 5%, a joghurtban több buborék és rög található
|
|
|
|
|
Illat
|
15-20
|
kiváló
|
enyhén savanykás, jellegzetesen aromás, joghurtos illatú
|
|
|
8-14
|
közepes
|
savanykás, kevésbé jellegzetes, kissé üres, savanykás, enyhén élesztős
|
|
|
0-7
|
hibás
|
erősen savanyú, kifejezetten élesztős, szaghibás
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
enyhén savanykás, zamatos, telt, aromás íz
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kissé savanyú, enyhén ízhibás, gyengén élesztős
|
|
|
0-13
|
hibás
|
savanyú, ízhibás, avas, erjedt
|
|
|
3. Savanyított tejtermékek, vajak
|
|
|
3.3. Natúr kefir
|
|
|
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
15-20
|
kiváló
|
egyenletesen csontfehér színű, nincs felfölöződés, nincs savókiválás
|
|
|
8-14
|
közepes
|
mérsékelten felfölöződött, kissé savó eresztő
|
|
|
0-7
|
hibás
|
eltérő színű, erősen savókiválásos (15% felett)
|
|
|
Belső szín és állomány
|
15-20
|
kiváló
|
egynemű belső színű és állományú, májas, kagylósan törik, összekeverés után sima, sűrű, enyhe savókiválás megendedett
|
|
|
|
|
8-14
|
közepes
|
kissé híg, kissé csomós, illetve a savókiválás kisebb mint 3 -5%
|
|
|
|
|
0-7
|
hibás
|
lágy, nyúlós, hígan folyó, savókiválás több mint 5%, a kefirben több buborék és rög található
|
|
|
|
|
Illat
|
15-20
|
kiváló
|
kellemesen savanykás, jellegzetesen aromás, kefires illatú
|
|
|
8-14
|
közepes
|
savanykás, kevésbé jellegzetes, kissé üres, savanykás, enyhén élesztős
|
|
|
0-7
|
hibás
|
erősen savanyú, kifejezetten élesztős, szaghibás
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
enyhén savanykás, kissé szénsavas, zamatos, telt, aromás ízű
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kellemesen savanykás, kevésbé zamatos, kissé üres, de tiszta enyhén savanyú, üres ízű kissé savanyú, enyhén ízhibás, gyengén élesztős,
|
|
|
0-13
|
hibás
|
savanyú, ízhibás, avas, erjedt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Savanyított tejtermékek, vajak
|
|
|
3.4. Vajak
|
|
|
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
15-20
|
kiváló
|
a vágásfelületen egyöntetű színű, jellegzetes vajfényű, szennyeződéstől, vagy foltoktól mentes
|
|
|
8-14
|
közepes
|
egy-két eltérő csík, vagy folt található, tompa fényű
|
|
|
0-7
|
hibás
|
erősebben tarkázott, vagy csíkozott, szennyezett, penész foltos
|
|
|
Belső szín és állomány
|
15-20
|
kiváló
|
egynemű, jól kenhető
|
|
|
8-14
|
közepes
|
kissé nehezebben kenhető, morzsálódó, vagy kissé lágy, kissé darás, enyhén ragacsos,
|
|
|
|
|
0-7
|
hibás
|
erősen morzsálódó, darás, szemcsés, kenőcsös, vagy zsírszerű
|
|
|
Illat
|
15-20
|
kiváló
|
jellegzetesen aromás, kellemesen főtt, dióbélre emlékeztető (ha savanyított, akkor enyhén savanykás)
|
|
|
8-14
|
közepes
|
kevésbé aromás, kissé üres jellegtelen, főtt, üres megfelelő üres, enyhén kozmás, malátás, főtt, enyhén olajos
|
|
|
0-7
|
hibás
|
tisztátalan, avas, sajtos, olajos, erősen szaghibás
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
kellemesen főtt, zamatos, dióbélre emlékeztető ízű, telt (ha savanyított, akkor enyhén savanykás) kissé üres, erősebben főtt, de tiszta ízű nem elég jellemző enyhén kozmás, „öregfejős”, takarmány ízű, enyhén tisztátalan, kissé malátás
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kissé savanyú, enyhén ízhibás, gyengén élesztős,
|
|
|
0-13
|
hibás
|
avas, olajos, kozmás, malátás, tisztátalan, faggyús
|
|
|
4. Érlelt félkemény és kemény sajtok
|
|
|
4.1. Félkemény sajtok
|
|
|
4.1.1. Röglyukas félkemény sajtok
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
a kéreg sima, tiszta, egyenletes, hibátlan, világos színű, zsíros tapintású
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a kéreg vékony, vagy vastag, sötétebb színű, kisebb foltok látszanak, kissé gondozatlan
|
|
|
0-5
|
hibás
|
a kéreg repedt, ráncos, gondozatlan, foltos, fekélyes
|
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen szalmasárga színű, juhtes esetében kissé zöldes árnyalatú, kecsketej esetében hófehér, rugalmas, jól szeletelhető, szájban elomló (félzsíros: kissé száraz)
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
jellegzetestől kissé eltérő színű, kettős színeződésű, kissé száraz, gyengén pépes, darás, szájban kevésbé elomló kissé foltos
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
krétafehér vagy szürkés sárga, illetve foltos, erősen kettős színeződésű, morzsálódó, száraz, gumis, pépes, ragacsos, rágós, kenőcsös
|
|
|
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
szabálytalan alakú, egyenletes eloszlású, sok röglyukkal, néhány kisebb, kerek erjedési lyuk megengedett
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a jellegzetesnél ritkább lyukazás, mérsékelt számú nagyobb erjedési lyukkal egyenlőtlen lyukeloszlás, kisebb repedés
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
túl lyukas vagy lyuk nélküli, puffadt, repedt, szivacsos, savófészkes
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
jellegzetesen aromás, telt, savanykás
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, üres, enyhén savanyú enyhén tisztátlan, enyhén csípős, enyhén élesztős
|
|
|
0-5
|
hibás
|
szaghibás, bűzös, dohos, fanyar, élesztős, alkoholos, ecetes, erjedt
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
jellegzetesen zamatos, enyhén sós, savanykás, a zsíros teltebb ízű
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, kissé sótlan vagy túl sós, enyhén savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, kissé fanyar, kesernyés, csípős, kissé sótlan túl sós
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, keserű, erjedt, élesztős, penészes, tisztátalan, élesztős, csípős, ecetes, alkoholos, avas, erjedt
|
|
|
4.1.2. Erjedési lyukas félkemény sajtok
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
a kéreg sima, tiszta, egyenletes, hibátlan, világos színű, zsíros tapintású
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a kívántnál vékonyabb v. vastagabb, sötétebb színű, kisebb foltok látszanak, kissé gondozatlan
|
|
|
0-5
|
hibás
|
a kéreg repedt, ráncos, gondozatlan, foltos, hólyagos, penészes
|
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen halványsárga színű, képlékeny, rugalmas, jól szeletelhető, szájban elomló
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
egyenletesen halványsárga színű, kissé száraz, gyengén pépes, darás, szájban kevésbé elomló, kissé gumis, enyhén rágós,
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
krétafehér vagy szürkés sárga, illetve foltos, kettős színeződésű, morzsálódó, száraz, gumis, pépes, ragacsos, rágós, kenőcsös
|
|
|
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
a metszés lapon egyenletes eloszlású 3-5 mm átmérőjű kerek erjedési lyuk látható
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a jellegzetesnél kevesebb, vagy több lyuk, vagy csak röglyukak vannak, a kéreg alatt több apró lyukkal egyenlőtlen lyukeloszlás, kisebb repedés
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
túl lyukas vagy lyuk nélküli, puffadt, repedt, szivacsos, savófészkes
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
jellegzetesen aromás, telt, savanykás
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, nem elég karakteres, savanyú, üres, enyhén tisztátlan, enyhén csípős, enyhén élesztős
|
|
|
0-5
|
hibás
|
szaghibás, bűzös, dohos, fanyar, élesztős, alkoholos, ecetes, erjedt
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
jellegzetesen zamatos, enyhén sós, savanykás, a zsíros teltebb ízű
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, kissé sótlan vagy túl sós, enyhén savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, kissé fanyar, kesernyés, csípős, kissé sótlan túl sós
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, éretlen, fanyar, keserű, élesztős, émelyítő, avas
|
|
|
|
4. Érlelt félkemény és kemény sajtok
|
|
|
4.1. Félkemény sajtok
|
|
|
4.1.3. Zárt tésztájú félkemény sajtok
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
a kéreg sima, tiszta, egyenletes, hibátlan, világos színű, gyengén zsíros tapintású
|
|
6-10
|
közepes
|
a kívántnál vékonyabb v. vastagabb, sötétebb színű, kisebb foltok látszanak, kissé gondozatlan
|
|
0-5
|
hibás
|
a kéreg repedt, ráncos, gondozatlan, foltos, hólyagos, penészes
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen halványsárga színű, képlékeny, rugalmas, jól szeletelhető, szájban elomló
|
|
6-10
|
közepes
|
egyenletesen halványsárga színű, kissé száraz, gyengén pépes, darás, szájban kevésbé elomló kissé gumis, enyhén rágós,
|
|
0-5
|
hibás
|
krétafehér vagy szürkés sárga, illetve foltos, erősen kettős színeződésű, morzsálódó, száraz, gumis, pépes, ragacsos, rágós, kenőcsös
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
a vágás felületén lyuk nélküli, egy-két kisebb kerek erjedési lyuk megengedett
|
|
6-10
|
közepes
|
vágási felületén több lyuk látható, a kéreg alatt több apró lyukkal röglyukak is láthatók, kisebb repedések vannak benne
|
|
0-5
|
hibás
|
túl lyukas, puffadt, repedt, szivacsos, savófészkes
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
jellegzetesen aromás, telt, savanykás
|
|
6-10
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, üres, enyhén savanyú enyhén tisztátlan, enyhén csípős, enyhén élesztős
|
|
0-5
|
hibás
|
szaghibás, bűzös, dohos, fanyar, élesztős, alkoholos, ecetes, erjedt
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
jellegzetesen zamatos, enyhén sós, enyhén savanykás, a zsíros teltebb ízű, kissé diós ízű
|
|
14-27
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, kissé sótlan vagy túl sós, enyhén kesernyés, enyhén savanyú, üres ízű, nem elég jellemző kissé fanyar, kesernyés, csípős, sótlan vagy túl sós
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, éretlen, fanyar, keserű, élesztős, émelyítő, avas
|
|
4.1.4. Kékpenésszel érő félkemény sajtok
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
kéreg nélküli, röghézagos, ill. sima, fehér v. szürkésfehér színű, nyirkos, helyenként gyengén „rúzsos”, a röghézagokban kékes-zöld színű penészrezettség vagy enyenletes penészréteg vagy mosott
|
|
6-10
|
közepes
|
enyhén repedezett, kissé nyálkás, vagy száraz kéreg
|
|
0-5
|
hibás
|
repedezett, beszáradt, egyenlőtlen felületű, vastag kérgű, erősen nyálkás
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
csont-fehér, szalmasárga vagy zöldes-fehér, egyenletes eloszlásban kékes-zöld színű penészerezettség, kissé morzsálódó vagy kenhető, szájban szétomló
|
|
6-10
|
közepes
|
csont-fehér, vagy zöldes-fehér, a kékes-zöld színű, penészerezettség nem egyenletes eloszlású, még kenhető, de kissé száraz, szürkésfehér, kissé fojtós, morzsálódó
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, sárgásan – barnásan elszíneződött túrószerű, kemény
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
a metszéslap röglyukas, a penészerezettség egyenletes
|
|
6-10
|
közepes
|
a metszéslap röglyukas, a penészerezettség nem egyenletes
|
|
0-5
|
hibás
|
a metszéslap kissé zárt, vagy sok az erjedési lyuk, penészfejlődés nem látható
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
jellegzetes, rokfortszerű, enyhén savanykás
|
|
6-10
|
közepes
|
kissé savanyú, kevésbé jellegzetes enyhén tisztátlan, kissé szúrós szagú
|
|
0-5
|
hibás
|
szaghibás, dohos, ammóniás, élesztős
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
jellegzetes, kellemesen sós, kissé savanykás, enyhén csípős, pikáns, zamatos ízű
|
|
14-27
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, mérsékelten csípős, üresebb ízű, nem elég jellemző kissé kesernyés, túlzottan sós vagy sótlan, jelleg nélküli, csípős, kissé tisztátalan
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, keserű, avas, tisztátalan, dohos, erjedt, szappanos
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Érlelt félkemény és kemény sajtok
|
|
4.1.5. Hevített, gyúrt sajtok
|
|
4.1.5.1. Parenyica sajt (átmérő:70-100mm, magasság:40-60mm)
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
kéreg nélküli, ha natúr, fehér, sárgásfehér, esetleg olajozott, ha füstölt sárgás-barna színű, egy irányba csavarodó, a sajttészta anyagából készült zsinórral összekötött henger alakú tekercs, mérete és tömege az előírásnak megfelelő
|
|
6-10
|
közepes
|
az előírtnál magasabb vagy laposabb, közepe enyhén kicsúcsosodó vagy beesett, tömege az előírástól kismértékben eltér, ha natúr foltos, ha füstölt elégtelenül, vagy túl füstölt
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, penészes, repedezett, kezeletlen, deformált, közepe magasan kicsúcsosodó vagy beesett, mérete vagy tömege az előírástól lényegesen eltér
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen sárgás-fehér színű általában lyuk nélküli, legfeljebb néhány erjedési lyuk (1-2) megengedett, a szalagok vonala jól látható, de zárt
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
enyhén kettős színezetű, kisebb fehér foltokkal tarkázott, vágási felületen több erjedési lyuk, a szalagok közötti hézag, esetleg röglyuk látható, a szalagok kissé lazák
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, csíkozott, vagy a sajttészta színe egészében eltérő, szennyezett, repedezett, széteső szalagok
|
|
|
|
|
Lyukazottság szálasság
|
11-15
|
kiváló
|
általában lyuk nélküli, legfeljebb kevés erjedési lyuk megengedett, a szalagok vonala jól látható, de zárt
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a szalagok közötti hézagok nagyok, a szalagok kissé lazák, a vágási felületen sok erjedési vagy esetleg röglyuk látható,
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
repedezett, széteső szalagok
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
kellemesen savanykás, tiszta, ha füstölt kellemesen füstös
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kissé savanyúbb, ha füstölt kevésbé jellegzetes vagy túlzottan füstölt, üres, enyhén tisztátlan, enyhén szaghibás
|
|
|
0-5
|
hibás
|
szaghibás, tisztátalan, dohos, bomlott
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
enyhén sós, kellemesen savanykás illetve füstölt ízű
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, kissé kevésbé vagy túl füstölt, kissé savanyú, üres ízű, nem elég jellemző kissé kesernyés, túlfüstölt, sótlan vagy túl sós, jelleg nélküli
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, fanyar, keserű, tisztátalan, bomlott
|
|
|
4.1.5.2. Mozzarella sajt
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
kéreg nélküli, fehér, fényes, gömb, a végén a lecsípés nyoma látható
|
|
|
6-10
|
közepes
|
matt, vagy kissé sötétebb színű, egy-két kisebb folt látható, ráncos
|
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, penészes, repedezett, erősen ráncos, „pállott”
|
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen fehér színű, zárt tésztájú, legfeljebb 1-2 apró erjedési lyuk látható, puha, könnyen rágható
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
egyenletesen fehér színű 1-2 kisebb fehér folt a vágási felületen, több erjedési lyuk látható, a nehezebben rágható, kissé száraz
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, csíkozott, vagy a sajttészta színe egészében eltérő, szennyezett, repedezett, széteső
|
|
|
|
|
Lyukazottság szálasság
|
11-15
|
kiváló
|
általában lyuk nélküli, legfeljebb kevés erjedési lyuk megengedett, kagylós rétegek vonala jól látható, de zárt vagy esetleg röglyuk látható
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a kagylós rétegek között a hézagok nagyok, a vágási felületen sok erjedési lyuk látható
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
repedezett, széteső belső
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
enyhén savanykás, kellemes illatú
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kissé savanyúbb, üres, enyhén tisztátlan, enyhén szaghibás
|
|
|
0-5
|
hibás
|
tisztátalan, dohos, bomlott, erősen szaghibás
|
|
|
Íz
|
31-40
|
kiváló
|
íze natúr vagy nagyon enyhén sós
|
|
|
11-20
|
közepes
|
savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, kissé kesernyés, jelleg nélküli
|
|
|
0-10
|
hibás
|
fanyar, keserű, tisztátalan, bomlott
|
|
|
4. Érlelt félkemény és kemény sajtok
|
|
4.1.5. Hevített, gyúrt sajtok
|
|
4.1.5.3.Egyéb gyúrt hevített sajt (Kaskaval, Provolone, Sckamorca…)
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
kéreg nélküli, sárgásfehér, jellegének megfelelő felületű
|
|
6-10
|
közepes
|
kissé sötétebb színű, egy-két kisebb folt
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, penészes, repedezett, erősen ráncos, „pállott”
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen fehér, sárgás-fehér színű, zárt tésztájú, legfeljebb 1-2 apró erjedési lyuk látható, széthúzva kagylósan törik, de ez nem feltétlenül jól látható (pl. kaskaval)
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
egyenletesen fehér, sárgás-fehér színű, 1-2 kisebb fehér folt a vágási felületen, több erjedési lyuk, esetleg röglyuk látható, a kagylós törés már nem jellemző
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, csíkozott, vagy a sajttészta színe egészében eltérő, szennyezett, repedezett, szétmálló
|
|
|
|
|
Lyukazottság szálasság
|
11-15
|
kiváló
|
általában lyuk nélküli, legfeljebb kevés erjedési lyuk megengedett, kagylós rétegek vonala jól látható, de zárt
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a kagylós rétegek között a hézagok nagyok, a vágási felületen sok erjedési vagy esetleg röglyuk látható
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
repedezett, széteső belső
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
kellemesen tiszta, enyhén savanykás, enyhén vajas illatú
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kissé savanyúbb, üres, enyhén tisztátlan, enyhén szaghibás
|
|
|
0-5
|
hibás
|
tisztátalan, dohos, bomlott, erősen szaghibás
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
kellemesen tiszta, enyhén savanykás, enyhén vajas
|
|
|
14-27
|
közepes
|
savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, kissé kesernyés vagy túl sós, jelleg nélküli
|
|
|
0-13
|
hibás
|
fanyar, keserű, tisztátalan, bomlott
|
|
|
4.2. Kemény sajtok
|
|
|
4.2.1. Zárt tésztájú kemény sajtok
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
a kéreg sima, tiszta, egyenletes, hibátlan, világos színű, vagy viaszolt, vagy rúzsos, száraz tapintású
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a kérgen kisebb, kevés berágódás, matt, színe nem elég egyenletes, kissé foltos a kéreg nem elég gondozott, kisebb mértékben repedezett, gyengén nyálkás, foltos
|
|
|
0-5
|
hibás
|
a kéreg repedt, ráncos, gondozatlan, erősen foltos, fekélyes
|
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen szalmasárga vagy fehér vagy enyhén zöldes árnyalatú a tejelő állat fajtájának megfelelően, félzsírossajtoknál kissé kemény, szemcsés, jól szeletelhető, jól reszelhető, szájban elomló (félzsíros: kissé száraz, nehezebben szeletelhető)
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
egyenletesen szalmasárga vagy fehér vagy enyhén zöldes árnyalatú a tejelő állat fajtájának megfelelően, morzsálódó, nem elég kemény zöldessárga vagy enyhén szürkés, kissé foltos, kettős színeződésű, lágyabb, széteső, nem reszelhető elég jól
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
krétafehér vagy szürkéssárga, illetve foltos, kettős színeződésű, széteső, lágy, nem reszelhető, nem vágható jól
|
|
|
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
a sajttészta zárt, legfeljebb egy-két apró tűlyuk láthatók
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kevés rög lyuk, kevés erjedési lyuk, egy-két kisebb repedés
|
|
|
0-5
|
hibás
|
sok nagy lyuk, puffadt, repedt
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
jellegzetesen aromás, telt, csípős, savanykás
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, idegen szagtól mentes, üres, savanyú, enyhén tisztátlan, kissé szúrós
|
|
|
0-5
|
hibás
|
bűzös, dohos, erősen szaghibás, vajsavas
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
jellegzetesen zamatos, édeskés, kissé diós, telt, tiszta ízű
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, savanykás, kissé csípős, enyhén kesernyés, enyhén savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, enyhén tisztátalan utóíz, kissé fanyar, kesernyés, csípős, sótlan vagy túl sós
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, fanyar, keserű, élesztős, émelyítő, avas,
|
|
|
4.2. Kemény sajtok
|
|
4.2.2. Erjedési lyukas kemény sajtok
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
a kéreg sima, rugalmas, hibátlan, aranysárga v. sárgás-barna színű, gyengén zsíros tapintású
|
|
6-10
|
közepes
|
a kéreg sima, a kívántnál vékonyabb v. vastagabb, sötétebb színű, kisebb foltok látszanak, kissé repedezett, kissé foltos, kissé gondozatlan
|
|
0-5
|
hibás
|
a kéreg repedt, gyűrött, gondozatlan, erősen nyálkás, penészes, foltos
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
krétafehér vagy szürkés sárga, vagy fehér vagy enyhén zöldes árnyalatú a tejelő állat fajtájának megfelelően, képlékeny, rugalmas, jól szeletelhető, szájban elomló
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
egyenletesen sárga, fehér vagy zöldes színű a tejelő állat fajtájának megfelelően, propion termelő baktériumoktól származó néhány kisebb petty megengedett, kissé száraz, gyengén morzsálódó, gyengén pépes, szájban kevésbé elomló, enyhén kettős színeződésű, morzsálódó, kissé gumis, enyhén rágós, darás, enyhén pépes
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
halványsárga vagy szürkés sárga, illetve kettős színeződésű, szennyezett, vagy erősen foltos morzsálódó, száraz, gumis, pépes, ragacsos, rágós, tapadós
|
|
|
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
a metszés lapon egyenletes eloszlású 10-30 mm átmérőjű, kerek erjedési lyuk, a lyukak belső felülete fényes, sima
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a jellegzetesnél kevesebb, vagy több lyuk, a lyukak mérete kisebb, a kéreg alatt több apró lyuk, esetleg kisebb repedés látható, egyenlőtlen lyukeloszlás lyukak sokszor megnyúltak, egymásba szakadtak, dióhéj lyukazottság
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
a lyukelosztás feltűnően szabálytalan, sok repedés, egymásba szakadt lyuk látható, puffadt, szivacsos, savófészkes
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
jellegzetesen aromás, telt, édeskés, tiszta
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, nem elég karakteres, savanykás, üres, enyhén tisztátlan, enyhén csípős, enyhén élesztős
|
|
|
0-5
|
hibás
|
fanyar, bűzös, dohos, csípős, erősen szaghibás
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
jellegzetesen zamatos, édeskés, kissé diós, telt, tiszta ízű
|
|
|
14-27
|
közepes
|
enyhén savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, enyhén tisztátalan utóíz, kissé fanyar, kesernyés, csípős, sótlan vagy túl sós
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, fanyar, keserű, élesztős, émelyítő, avas, erősen csípős
|
|
|
4.2.3. Cheddarozással készült zárt tésztájú kemény sajtok
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
sárgásfehér, vagy narancssárgás színű kérgű, fényes vagy viaszolt vagy penészes
|
|
|
6-10
|
közepes
|
matt, vagy kissé világosabb vagy sötétebb színű, egy-két kisebb folt megengedett
|
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, idegen penésszel borított, repedezett, ráncos
|
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen sárgás-fehér, vagy narancssárga színű sajttészta, kemény, de sajátosan képlékeny, szájban elomló, zárt tésztájú, legfeljebb 1-2 apró röglyuk megengedett
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
az egyenletes színű sajttésztában néhány kisebb folt a vágási felületen, több röglyuk, enyhén kettős színezetű, néhány repedés található a sajttésztában
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
foltos, csíkozott, vagy a sajttészta színe egészében eltérő, szennyezett, repedezett, széteső sajttészta
|
|
|
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
a sajttészta zárt, kisebb röghézag megengedett
|
|
|
6-10
|
közepes
|
több röglyuk, egy-két kisebb repedés
|
|
|
0-5
|
hibás
|
sok nagy zárvány, puffadt, repedt
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
enyhén savanykás, tiszta, jellegzetes illatú
|
|
|
6-10
|
közepes
|
picit savanyúbb, tiszta, de határozottan savanyúbb illatú üres, enyhén tisztátlan
|
|
|
0-5
|
hibás
|
tisztátalan, dohos, bomlott, szaghibás
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
jellegzetes karakterű, enyhén sós, kellemesen savanykás,
|
|
|
14-27
|
közepes
|
savanyú, üres ízű, nem elég jellemző kissé kesernyés, sótlan vagy túl sós, jelleg nélküli
|
|
|
0-13
|
hibás
|
fanyar, keserű, csípős, tisztátalan, bomlott
|
|
|
5. Kéregflórával érő sajtok
5.1. Fehér penésszel érő lágy sajtok
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
Kérge selymes, puha bundás, fehérpenésszel egyenletesen borított
|
|
6-10
|
közepes
|
a fehérpenész nem egyenletes, enyhén foltos a kéreg enyhén szakadozott, lágy vagy száraz, kissé pállott, a bevonat helyenként foltos, vagy szürkésfehér
|
|
0-5
|
hibás
|
repedt, pállott, túl kemény, vagy ellágyult, ráncos, fekélyes
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen világossárga vagy fehér színű a tejelő állat fajtájának megfelelően, tompa fényű, a sajt közepe felé elhalványuló, vágási felületnél enyhén folyós, mérsékelten lágy, szinte krémes
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
jellegzetestől kissé eltérő színű lágy, vagy kissé kemény, kis túrós mag még megengedett, kéreg alatti rész „szalonnás”, vagy a sajttészta magja mérsékelt kiterjedésben krétafehér, túl lágy vagy kemény, nehezen kenhető, morzsálódó
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
nagyobb részben, vagy egészben fehér, illetve színes foltokkal tarkítotterősen morzsálódó, száraz, törékeny, túrós, teljesen folyós
|
|
|
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
lyuk nélküli, vagy 2-3 erjedési lyuk látható
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a magban néhány röglyuk, a külső részben, néhány erjedési lyuk kissé repedt
|
|
|
0-5
|
hibás
|
puffadt, repedt, savólyukas
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
jellegzetesen pikáns, gombára emlékeztető
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kissé szúrós, gyengén ammóniás, nem elég jellegzetes
|
|
|
0-5
|
hibás
|
bűzös, erősen szúrós, erősen szaghibás
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
jellegzetesen zamatos, kellemesen sós, pikáns
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kissé pikáns, vagy nem elég jellegzetes, túl sós, enyhén savanyú, üres ízű kissé savanyú, csípős, kissé élesztős, kissé kesernyés
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, éretlen, keserű, élesztős, émelyítő
|
|
|
5. Kéregflórával érő sajtok
|
|
5.2. Rúzs flórával érő lágy sajtok
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
kéreg nélküli, vagy igen vékony kérgű, kissé nyálkás, enyhén tapadós, egyenletesen sárgás vörösbarna bevonatú
|
|
6-10
|
közepes
|
a kéreg kissé vastagabb, gyengén szakadozott, a bevonat nem egyenletes, lágy, vagy száraz, kissé pállott, helyenként foltos, vagy szürkés-fehér
|
|
0-5
|
hibás
|
repedt, pállott, túl kemény, vagy ellágyult, ráncos, fekélyes
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletesen világossárga színű, tompa fényű, a sajt közepe felé elhalványuló, kenhető, mérsékelten lágy, szájban olvadékony
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
jellegzetestől kissé eltérő színű, lágy vagy kissé kemény, kis túrós mag még megengedett, a kéreg alatti rész „szalonnás”, vagy a sajttészta magja mérsékelt kiterjedésben „krétafehér” túl nehezen kenhető, morzsálódó
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
bűzös, erősen szaghibáserősen morzsálódó, száraz, törékeny, túrós, teljesen folyós
|
|
|
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
lyuk nélküli, vagy 2-3 kisebb rög, ill. erjedési lyuk látható
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a magban néhány röglyuk, a külső részben néhány erjedési lyuk, kissé repedt, kissé puffadt
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
puffadt, repedt, savólyukas
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
jellegzetesen pikáns
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kissé szúrós, gyengén ammóniás, nem elég jellegzetes, enyhén élesztős
|
|
|
0-5
|
hibás
|
szaghibás, bűzös, erősen ammóniás
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
jellegzetes zamatos, enyhén sós, kellemesen aromás
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kissé pikáns, vagy nem elég jellegzetes, túl sós enyhén savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, csípős, kissé élesztős, kissé kesernyés
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, éretlen, keserű, élesztős, émelyítő
|
|
|
6. Máshova nem sorolható tejtermékek, sajtok
|
|
6.1. Sajtkülönlegességek
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
Külső, alak
|
11-15
|
kiváló
|
a kéreg sima vagy kéreg nélküli, tiszta, egyenletes, hibátlan, egyenletes színű, száraz vagy zsíros tapintású, a termékleírásnak megfelelő, esztétikus jól kidolgozott külső
|
|
6-10
|
közepes
|
a kéreg vékony, vagy vastag, sötétebb színű, kisebb foltok látszanak, kissé gondozatlan, kevésbé jól kidolgozott külső
|
|
0-5
|
hibás
|
kéreghibás, a kéreg repedt, ráncos, gondozatlan, pálott, foltos, fekélyes, eltérő színű, hanyag munka
|
|
Belső szín és állomány
|
11-15
|
kiváló
|
egyenletes színű, egynemű, szájban elomló, nem savóeresztő, a termékleírásnak megfelelő, kellemes textúra,
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
jellegzetestől kissé eltérő színű, kettős színeződésű, kissé száraz, gyengén pépes, darás, szájban kevésbé elomló kissé foltos, gyengén savóeresztő
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
eltérő színű, illetve foltos, erősen kettős színeződésű, morzsálódó, száraz, gumis, pépes, ragacsos, rágós, kenőcsös, hanyagul kidolgozott
|
|
|
|
|
Lyukazottság
|
11-15
|
kiváló
|
A termékleírásnak megfelelő egyenletes eloszlású lyukazottság
|
|
|
|
|
6-10
|
közepes
|
a jellegzetesnél ritkább lyukazottság, mérsékelt számú nagyobb erjedési lyukkal egyenlőtlen lyukeloszlás, kisebb repedés
|
|
|
|
|
0-5
|
hibás
|
túl lyukas vagy lyuk nélküli, puffadt, repedt, szivacsos, savófészkes
|
|
|
Illat
|
11-15
|
kiváló
|
jellegzetesen aromás, telt, savanykás, tiszta illat, kellemes összhang az összetevőkben
|
|
|
6-10
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, üres, enyhén savanyú enyhén tisztátlan, enyhén csípős, enyhén élesztős, gyenge idegen illat
|
|
|
0-5
|
hibás
|
szaghibás, bűzös, dohos, fanyar, élesztős, alkoholos, ecetes, erjedt
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
jellegzetesen zamatos, tiszta, kellemesen sós vagy édes, ha zsíros teltebb ízű, kellemes összhang az összetevőkben
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, kissé sótlan vagy túl sós, enyhén savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, kissé fanyar, kesernyés, csípős, kissé eltér a termékleírástól
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, keserű, erjedt, élesztős, penészes, tisztátalan, élesztős, csípős, ecetes, alkoholos, avas, erjedt, diszharmónia az összetevőkben
|
|
|
|
|
|
6.2. Sajt desszertek
|
|
|
Tulajdonság
|
Pontozás
|
Értékelés
|
Érzékszervi tulajdonságok
|
|
|
Külső, alak
|
15-20
|
kiváló
|
tiszta, egyenletes, hibátlan, egyenletes színű, a termékleírásnak megfelelő, esztétikus jól kidolgozott külső
|
|
|
8-14
|
közepes
|
eltérő színű, kisebb foltok látszanak, kissé gondozatlan, kevésbé jól kidolgozott külső
|
|
|
0-7
|
hibás
|
színhibás, gondozatlan, pálott, foltos, fekélyes, savóeresztő, eltérő színű, szennyezett, hanyag munka
|
|
|
Belső szín és állomány
|
15-20
|
kiváló
|
egyenletes színű, egynemű, nem savóeresztő, a termékleírásnak megfelelő, kellemes textúra
|
|
|
|
|
8-14
|
közepes
|
jellegzetestől kissé eltérő színű, kettős színeződésű, kissé száraz, gyengén pépes, darás, szájban kevésbé elomló kissé foltos, gyengén savóeresztő
|
|
|
|
|
0-7
|
hibás
|
eltérő színű, illetve foltos, erősen kettős színeződésű, morzsálódó, száraz, pépes, ragacsos, rágós, kenőcsös, hanyagul kidolgozott
|
|
|
|
|
Illat
|
15-20
|
kiváló
|
jellegzetesen aromás, telt, savanykás, tiszta illat, kellemes összhang az összetevőkben
|
|
|
8-14
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, üres, enyhén savanyú enyhén tisztátlan, enyhén csípős, enyhén élesztős, gyenge idegen illat
|
|
|
0-7
|
hibás
|
szaghibás, bűzös, dohos, fanyar, élesztős, alkoholos, ecetes, erjedt, erős animális jelleg
|
|
|
Íz
|
28-40
|
kiváló
|
jellegzetesen zamatos, tiszta, kellemesen sós vagy édes, kellemes összhang az összetevőkben
|
|
|
14-27
|
közepes
|
kevésbé jellegzetes, kissé sótlan vagy túl sós, vagy túl édes, enyhén savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, kissé fanyar, kesernyés, csípős, kissé eltér a termékleírástól
|
|
|
0-13
|
hibás
|
ízhibás, keserű, erjedt, élesztős, penészes, tisztátalan, élesztős, csípős, ecetes, alkoholos, avas, erjedt, diszharmónia az összetevőkben
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|