Bírálati szempontrendszer termék kategóriánként sajtok és tejtermékek érzékszervi bírálatához 2023

 

1.                    Túrók, friss lágy sajtok

1.1.                 Túrók

1.1.1.              Rögös állományú tehéntúró

1.1.2.              Leveles állományú tehéntúró

1.1.3.              Juhtúró

1.2.                 Friss sajtok

1.2.1.              Natúr friss sajtok

1.2.1.1.            Fehér sajt

1.2.1.2.            Krém fehér sajt

1.2.3.               Gomolya

2.                     Orda (ricotta), zsendice, orda sajt

2.1.                 Orda, zsendice

2.2.                 Orda sajt

3.                     Savanyított tejtermékek, vajak

3.1.                  Tejföl

3.2.                  Natúr joghurt            

3.3.                  Natúr kefir

3.4.                  Vajak

4.                     Érlelt félkemény és kemény sajtok

4.1.                  Félkemény sajtok

4.1.1.               Röglyukas félkemény sajtok

4.1.2.               Erjedési lyukas félkemény sajtok

4.1.3.               Zárt tésztájú félkemény sajtok

4.1.4.               Kékpenésszel érő félkemény sajtok

4.1.5.               Hevített, gyúrt sajtok

4.1.5.1.            Parenyica

4.1.5.2.            Mozzarella

4.1.5.3.            Egyéb hevített, gyúrt sajtok

4.2.                  Kemény sajtok

4.2.1.               Zárt tésztájú kemény sajtok

4.2.2.               Erjedési lyukas kemény sajtok

4.2.3.               Cheddarozással készült zárt tésztájú kemény sajtok

5.                     Kéregflórával érő sajtok

5.1.                  Fehér penésszel érő lágy sajtok

5.2.                  Rúzs flórával érő lágy sajtok

6.                     Sajtkülönlegességek, sajtdesszertek

6.1.                  Sajtkülönlegességek

6.2.                  Sajt desszertek

                       

 

1. Túrók,
friss lágy sajtok

 

1.1. Túrók

 

1.1.1. Rögös
állományú tehéntúró

 

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

15-20

kiváló

egyenletesen csontfehér színű, felülete nedves, fényes

 

8-14

közepes

jellegzetestől eltérő, de egyenletes színű, esetleg kissé foltos

 

0-7

hibás

eltérő színű, foltos, szennyezett, penészes

 

Belső szín és állomány

15-20

kiváló

Apró, rögös, csontfehér színű, felületén nedves, fényes

 
   

8-14

közepes

kissé száraz, kissé fojtós, kissé savóeresztő, morzsálódó

   
   

0-7

hibás

erősen száraz, erősen fojtós, erősen savóeresztő

   
   

Illat

15-20

kiváló

Kellemesen savanyú, jellegzetes, tiszta

   

8-14

közepes

kevésbé jellegzetes, kissé üres, főtt

   

0-7

hibás

szaghibás, erősen savanyú, kifejezetten élesztős, tisztátalan

   

Íz

28-40

kiváló

kellemesen savanykás, jellegzetes, tiszta, aludttejes ízű

   

14-27

közepes

kissé savanyú, üres ízű, nem elég jellemző

   

0-13

hibás

ízhibás, ecetesen savanyú, keserű, erjedt, élesztős

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

1. Túrók,
friss lágy sajtok

   

1.1. Túrók

   

1.1.2.
leveles állományú tehéntúró

   

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

   

Külső, alak

15-20

kiváló

egyenletesen csontfehér színű, felülete nedves, fényes

   

8-14

közepes

jellegzetestől eltérő, de egyenletes színű, esetleg kissé foltos

   

0-7

hibás

eltérő színű, foltos, szennyezett, penészes

   

Belső szín és állomány

15-20

kiváló

túlnyomó részt 3-6 cm-es méretű levelekből összeálló, réteges szerkezetű,
felülete nedves, fényes

   
   

8-14

közepes

a levelek mérete elmarad a kívánttól, kissé száraz, kissé fojtós, gyengén savóeresztő

   
   

0-7

hibás

erősen száraz, erősen fojtós, erősen savóeresztő

   
   

Illat

15-20

kiváló

Kellemesen savanyú, jellegzetes, tiszta

   

8-14

közepes

kevésbé jellegzetes, kissé üres, főtt

   

0-7

hibás

szaghibás, erősen savanyú, kifejezetten élesztős, tisztátalan

   

Íz

28-40

kiváló

kellemesen savanykás, jellegzetes, tiszta, aludttejes ízű

   

14-27

közepes

kissé savanyú, üres ízű, nem elég jellemző

   

0-13

hibás

ízhibás, ecetesen savanyú, keserű, erjedt, élesztős

   

 

1. Túrók,
friss lágy sajtok

 

1.1. Túrók

 

1.1.3.
juhtúró

 

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

15-20

kiváló

egyenletesen halvány zöldessárga színű, tompa fényű

 

8-14

közepes

jellegzetestől eltérő, de egyenletes színű

 

0-7

hibás

eltérő színű, foltos, szennyezett, penészes

 

Belső szín és állomány

15-20

kiváló

egyenletesen halvány zöldessárga színű, tompa fényű, zsíros, morzsalékos,
kenhető

 
   

8-14

közepes

kissé fojtós, túl lágy, vagy túl száraz

   

0-7

hibás

erősen fojtós, erősen kenőcsös vagy kemény állagú

   

Illat

15-20

kiváló

jellegzetes, telt, aromás, kissé csípős, kaparós

   

8-14

közepes

kevésbé jellegzetes, de idegen szagtól mentes

   

0-7

hibás

szaghibás, erősen savanyú, kifejezetten élesztős, fülledt, tisztátalan

   

Íz

28-40

kiváló

enyhén csípős, zamatos, kaparós, kellemesen sós

   

14-27

közepes

enyhén ízhibás, kissé üres vagy enyhén savanyú, nem jellemző íz

   

0-13

hibás

ízhibás, ecetesen savanyú, keserű, erjedt, penészes

   
                         

1.2 Friss
sajtok

   

1.2.1. Natúr
friss sajtok

   

1.2.1.1.
Fehér sajt

   

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

   

Külső, alak

11-15

kiváló

kéreg nélküli, felületén kisebb röghézagok, alsó és felső lapja
sajtkendőtől enyhén érdes, egyenletesen csont-fehér színű, nedves

   

6-10

közepes

a sajt felületén nagyobb röghézagok, jellegzetestől kissé eltérő színű,
kissé foltos

   

0-5

hibás

a felület erősen elszíneződött, nyálkás, foltos, penészes, repedezett

   

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen csont-fehér színű, megfelelően szilárd, szájban könnyen
elomló, egynemű

   
   

6-10

közepes

kréta-fehér, vagy csont-fehérnél, kissé sötétebb árnyalatújellegzetesnél kissé
szárazabb, kissé lágyabb, enyhén pépes, enyhén lisztes, de egynemű

   
   

0-5

hibás

foltos, elszíneződött, „tarkázott” nagyon száraz, túl lágy, erősen pépes,
nem egynemű

   
   

Lyukazottság

11-15

kiváló

zárt tésztájú, legfeljebb néhány apró röglyuk megengedett

   
   

6-10

közepes

a metszéslapon több apró röghézag, repedés látható, esetleg néhány
erjedési lyuk is

   
   

0-5

hibás

sűrűn lyukazott, repedezett, puffadt

   

Illat

11-15

kiváló

savanykás, joghurtra emlékeztető, tiszta

   

6-10

közepes

kevésbé jellegzetes, savanyú, enyhén tisztátlan, enyhén élesztős

   

0-5

hibás

szaghibás, fanyar, élesztős, alkoholos, ecetes, erjedt

   

Íz

28-40

kiváló

kellemesen savanykás, telt, tiszta, kellemesen sós, juhtermékre jellemző,
joghurtra emlékeztető

   

14-27

közepes

kevésbé jellegzetes, enyhén üres, kissé savanyú, üres ízű, nem elég
jellemző,
nem eléggé, vagy túlzottan sós, enyhén
kesernyés

   

0-13

hibás

ízhibás, keserű, erjedt, élesztős, penészes, tisztátalan, élesztős,
csípős, ecetes, alkoholos, avas, erjedt

   
                       

 

 

 

 

1.2 Friss
sajtok

 

1.2.1. Natúr friss sajtok

 

1.2.1.2. Krém fehér sajt

 

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

11-15

kiváló

kéreg nélküli, sima,
egyenletesen, sárgás-fehér színű, nedves

 

6-10

közepes

jellegzetestől kissé eltérő,
kissé foltos színű, nedves, felülete nem teljesen sima

 

0-5

hibás

a felület erősen
elszíneződött, nyálkás, foltos, repedezett

 

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen sárgás-fehér
színű megfelelően szilárd, szájban krémszerűen elomló, porcelánszerű törésű

 
 

6-10

közepes

kissé sötétebb árnyalatú,
kissé szárazabb, kissé lágyabb, enyhén pépes, enyhén lisztes, de egynemű

 
 

0-5

hibás

foltos, elszíneződött nagyon
száraz, túl lágy, erősen pépes

 

Lyukazottság

11-15

kiváló

zárt tésztájú

 

6-10

közepes

a metszéslapon 1-3 apró
repedés látható

 

0-5

hibás

metszéslap repedezett,
erjedési lyukak találhatók

 

Illat

11-15

kiváló

savanykás, joghurtra
emlékeztető, tiszta

 

6-10

közepes

kevésbé jellegzetes, enyhén
főtt, savanyú, üres, enyhén tisztátlan, enyhén élesztős

 

0-5

hibás

fanyar, élesztős, alkoholos,
csípős, erjedt

 

Íz

28-40

kiváló

kellemesen savanykás, telt,
tiszta, kellemesen sós, állatfajtára jellemző íz, joghurtra emlékeztető

 

14-27

közepes

kissé savanyú, üres ízű, nem
elég jellemző, enyhén karamell ízű, enyhén kesernyés enyhén élesztős, kissé
avas, enyhén csípős, kissé tisztátalan, fanyar, sós

 

0-13

hibás

ízhibás, keserű, erjedt,
élesztős, penészes, tisztátalan, csípős, ecetes, alkoholos, avas

 

1.2.3. Gomolya

 

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

11-15

kiváló

felülete zárt, rajta a
sajtkendő vagy a sajtforma rajzolata látszik, a tejelő állatra jellemző
színű, csontfehér, vagy halványsárga, felülete enyhén nedves, fényes

 

6-10

közepes

felülete kissé repedezett,
esetleg kissé foltos, kissé deformált

 

0-5

hibás

alakhibás, felülete
repedezett, nyálkás, rúzsos, penészes

 

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen, a tejelő
állatra jellemző, csontfehér, vagy halványsárga színű,
kissé rugalmas, kissé rágós, enyhén nedves, fényes, jól szeletelhető

 
 

6-10

közepes

a jellegzetestől kissé
eltérő, kissé darás vagy kissé nyikorgós, kissé savóeresztő

 

0-5

hibás

állományhibás, erősen
elszíneződött, erősen száraz, erősen fojtós,
erősen pépes, morzsálódó, penészes

 
 

Lyukazottság

11-15

kiváló

a vágásfelületen egyenletes
röglyukazottság

 

6-10

közepes

a vágásfelületen kissé
egyenlőtlen röglyukazottság, esetleg néhány savózárvány látható, kissé
repedezett

 
 

0-5

hibás

Lyukazottsága hibás,
„ezerlyukas”, repedezett, puffadt, nagyobb savózárványok

 

Illat

11-15

kiváló

enyhén aromás, kellemesen
tejsavas, tiszta, a tejelő állatra jellemző illat

 

6-10

közepes

kevésbé aromás, kissé üres,
tiszta

 

0-5

hibás

szaghibás, élesztős, erjedt,
fülledt, tisztátalan

 

Íz

28-40

kiváló

kellemesen tejsavas, enyhén vajas és sós,
tiszta, a tejelő állatra jellemző íz

 

14-27

közepes

erősebben savanyú vagy tiszta, sótlan vagy túl
sós

 

0-13

hibás

ízhibás, keserű, erjedt, élesztős, penészes, tisztátalan

 

 

 

 

2. Orda (ricotta), zsendice, orda sajt

 

2.1. Orda, zsendice

 

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

11-15

kiváló

kéreg nélküli, felületén a
sajtkendő, vagy ricotta forma lenyomata látható, egyenletesen csont-fehér
színű, nedves, egybe összeállt

 

6-10

közepes

jellegzetestől kissé eltérő
színű, de egyenletes, nedves, kissé foltos, felülete töredezett

 

0-5

hibás

a felület erősen
elszíneződött, nyálkás, foltos, repedezett

 

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen csont-fehér
színű, megfelelően szilárd, könnyen szeletelhető, szájban krémszerűen elomló,
képlékeny

 
   

6-10

közepes

kissé sötétebb árnyalatú
jellegzetesnél kissé szárazabb, kissé lágyabb, enyhén pépes, enyhén lisztes,
élesztős

   
   

0-5

hibás

foltos, elszíneződött nagyon
száraz, túl lágy, erősen pépes

   

Lyukazottság

11-15

kiváló

zárt tésztájú, esetleg kevés
röglyuk

   

6-10

közepes

a metszéslapon 1-3 apró
repedés látható

   

0-5

hibás

metszéslap repedezett,
erjedési lyukas

   

Illat

11-15

kiváló

kellemesen enyhén, tiszta
tejes illat

   

6-10

közepes

kevésbé jellegzetes, enyhén
főtt savanyú, üres, enyhén tisztátlan, enyhén élesztős

   

0-5

hibás

fanyar, élesztős, alkoholos,
csípős, erjedt

   

Íz

28-40

kiváló

kellemesen savanykás, telt,
tiszta, kellemesen sós, juhtermékre jellemző, kicsit túróra emlékeztet

   

14-27

közepes

savanyú, üres ízű, nem elég
jellemző, enyhén kesernyés enyhén élesztős, enyhén csípős, kissé tisztátalan,
kissé fanyar

   

0-13

hibás

élesztős, csípős, ecetes,
alkoholos, erjedt

   
   
   

2. Orda (ricotta), zsendice, orda sajt

   

2.2. Orda sajt

   

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

   

Külső, alak

11-15

kiváló

felülete zárt,
gyűrődésmentes, rajta a sajtkendő vagy a sajtforma rajzolata
halványan látszik, csont-fehér, vagy halvány- sárga színű

   

6-10

közepes

felülete kissé gyűrődött,
repedezett, kissé foltos

   

0-5

hibás

foltos, nyálkás, rúzsos,
penészes

   

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen csont-fehér,
vagy halvány – sárga színűkissé rugalmas, szájban elomló

   
   

6-10

közepes

a jellegzetestől eltérő
színű, pépes, darás, kissé rágós savóeresztő

   

0-5

hibás

száraz, erősen fojtós, erősen
pépes, morzsálódó, erősen elszíneződött, foltos

   

Lyukazottság

11-15

kiváló

zárt tésztájú esetleg egy-két
röglyuk látható

   

6-10

közepes

a vágásfelületen több röglyuk
látható, esetleg néhány repedés, a vágásfelületen
egyenlőtlen, savózárványos

   
   

0-5

hibás

repedezett, fertőzött

   

Illat

11-15

kiváló

jellegzetesen aromás, gyengén
tejsavas, tiszta

   

6-10

közepes

kevésbé jellegzetes, kissé
üres, erősebben savanykás, enyhén bomlott, élesztős

   

0-5

hibás

erjedt, kifejezetten
élesztős, fülledt, szaghibás

   

Íz

28-40

kiváló

enyhén tejsavas, jellegzetes,
tiszta

   

14-27

közepes

kevésbé jellegzetes,
savanykás, kevésbé zamatos, kissé üres, de tiszta, enyhén savanyú, üres ízű,
kissé kesernyés sajtos, enyhén íz hibás, jellegtelen

   

0-13

hibás

keserű, íz hibás, erjedt, a
terméktől idegen ízű

   

 

 

 

 

3. Savanyított tejtermékek,
vajak

 

3.1. Tejföl

 
   

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

15-20

kiváló

egyenletesen
csontfehér színű, nincs felfölöződés, nincs savókiválás

 

8-14

közepes

mérsékelten
felfölöződött, savó eresztő

 

0-7

hibás

eltérő
színű, kiköpülődött, erősen savókiválásos (15% felett)

 

Belső szín és állomány

15-20

kiváló

egynemű
belső színű és állományú, májas, kagylósan törik, ha habart, sűrűn folyó,
mindkét esetben összekeverés után sima, sűrű, savókiválástól mentes

 
   

8-14

közepes

kissé híg,
kissé csomós, illetve a savókiválás kisebb mint 3 -5%

   

0-7

hibás

lágy, hígan
folyó, savókiválás több mint 5 %, a tejfölben több buborék és rög
található

   
   

Illat

15-20

kiváló

kellemesen
savanykás, jellegzetesen aromás, tejfölös illatú

   

8-14

közepes

savanykás,
kevésbé jellegzetes, kissé üres, enyhén élesztős

   

0-7

hibás

erősen
savanyú, kifejezetten élesztős, szaghibás

   

Íz

28-40

kiváló

enyhén
savanykás, zamatos, telt, aromás íz

   

14-27

közepes

enyhén
savanyú, üres ízű kissé savanyú, enyhén ízhibás, gyengén élesztős

   

0-13

hibás

savanyú,
ízhibás, avas, erjedt

   

 

 

 

 

 

3. Savanyított tejtermékek,
vajak

   

3.2. Natúr joghurt

   
     

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

   

Külső, alak

15-20

kiváló

egyenletesen
csontfehér színű, nincs felfölöződés, nincs savókiválás

   

8-14

közepes

mérsékelten
felfölöződött, kissé savó eresztő

   

0-7

hibás

eltérő
színű, kiköpülődött, erősen savókiválásos (15% felett)

   

Belső szín és állomány

15-20

kiváló

egynemű
belső színű és állományú, májas, kagylósan törik, ha habart, sűrűn folyó,
mindkét esetben összekeverés után sima, sűrű, savókiválástól mentes

   
   

8-14

közepes

kissé híg,
kissé csomós, illetve a savókiválás kisebb mint 3 -5%

   

0-7

hibás

lágy,
nyúlós, hígan folyó, savókiválás több mint 5%, a joghurtban több buborék és
rög található

   
   

Illat

15-20

kiváló

enyhén
savanykás, jellegzetesen aromás, joghurtos illatú

   

8-14

közepes

savanykás, kevésbé
jellegzetes, kissé üres, savanykás, enyhén élesztős

   

0-7

hibás

erősen
savanyú, kifejezetten élesztős, szaghibás

   

Íz

28-40

kiváló

enyhén
savanykás, zamatos, telt, aromás íz

   

14-27

közepes

kissé
savanyú, enyhén ízhibás, gyengén élesztős

   

0-13

hibás

savanyú,
ízhibás, avas, erjedt

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Savanyított tejtermékek,
vajak

 

3.3. Natúr kefir

 
   

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

15-20

kiváló

egyenletesen
csontfehér színű, nincs felfölöződés, nincs savókiválás

 

8-14

közepes

mérsékelten
felfölöződött, kissé savó eresztő

 

0-7

hibás

eltérő
színű, erősen savókiválásos (15% felett)

 

Belső szín és állomány

15-20

kiváló

egynemű
belső színű és állományú, májas, kagylósan törik, összekeverés után sima,
sűrű, enyhe savókiválás megendedett

 
   

8-14

közepes

kissé híg,
kissé csomós, illetve a savókiválás kisebb mint 3 -5%

   
   

0-7

hibás

lágy,
nyúlós, hígan folyó, savókiválás több mint 5%, a kefirben több buborék és rög
található

   
   

Illat

15-20

kiváló

kellemesen
savanykás, jellegzetesen aromás, kefires illatú

   

8-14

közepes

savanykás,
kevésbé jellegzetes, kissé üres, savanykás, enyhén élesztős

   

0-7

hibás

erősen
savanyú, kifejezetten élesztős, szaghibás

   

Íz

28-40

kiváló

enyhén
savanykás, kissé szénsavas, zamatos, telt, aromás ízű

   

14-27

közepes

kellemesen
savanykás, kevésbé zamatos, kissé üres, de tiszta enyhén savanyú, üres ízű
kissé savanyú, enyhén ízhibás, gyengén élesztős,

   

0-13

hibás

savanyú,
ízhibás, avas, erjedt

   
                         
                         
                         

3. Savanyított tejtermékek,
vajak

   

3.4. Vajak

   
     

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

   

Külső, alak

15-20

kiváló

a
vágásfelületen egyöntetű színű, jellegzetes vajfényű, szennyeződéstől, vagy
foltoktól
mentes

   

8-14

közepes

egy-két
eltérő csík, vagy folt található, tompa fényű

   

0-7

hibás

erősebben
tarkázott, vagy csíkozott, szennyezett, penész foltos

   

Belső szín és állomány

15-20

kiváló

egynemű, jól
kenhető

   

8-14

közepes

kissé
nehezebben kenhető, morzsálódó, vagy kissé lágy, kissé darás, enyhén
ragacsos,

   
   

0-7

hibás

erősen
morzsálódó, darás, szemcsés, kenőcsös, vagy zsírszerű

   

Illat

15-20

kiváló

jellegzetesen
aromás, kellemesen főtt, dióbélre emlékeztető (ha savanyított, akkor enyhén
savanykás)

   

8-14

közepes

kevésbé
aromás, kissé üres jellegtelen, főtt, üres megfelelő üres, enyhén kozmás,
malátás, főtt, enyhén olajos

   

0-7

hibás

tisztátalan,
avas, sajtos, olajos, erősen szaghibás

   

Íz

28-40

kiváló

kellemesen
főtt, zamatos, dióbélre emlékeztető ízű, telt (ha savanyított, akkor enyhén
savanykás) kissé üres, erősebben főtt, de tiszta ízű nem elég jellemző
enyhén kozmás, „öregfejős”, takarmány ízű, enyhén tisztátalan, kissé malátás

   

14-27

közepes

kissé
savanyú, enyhén ízhibás, gyengén élesztős,

   

0-13

hibás

avas,
olajos, kozmás, malátás,
tisztátalan, faggyús

   

 

 

 

 

 

4. Érlelt félkemény és kemény
sajtok

 

4.1. Félkemény sajtok

 

4.1.1. Röglyukas félkemény
sajtok

 

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

11-15

kiváló

a kéreg
sima, tiszta, egyenletes, hibátlan, világos színű, zsíros tapintású

 

6-10

közepes

a kéreg
vékony, vagy vastag, sötétebb színű, kisebb foltok látszanak, kissé
gondozatlan

 

0-5

hibás

a kéreg
repedt, ráncos, gondozatlan, foltos, fekélyes

 

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen
szalmasárga színű, juhtes esetében kissé zöldes árnyalatú, kecsketej esetében
hófehér, rugalmas, jól szeletelhető, szájban elomló (félzsíros: kissé száraz)

 
   

6-10

közepes

jellegzetestől
kissé eltérő színű, kettős színeződésű, kissé száraz, gyengén pépes,
darás, szájban kevésbé elomló kissé foltos

   
   

0-5

hibás

krétafehér
vagy szürkés sárga, illetve foltos, erősen kettős színeződésű,
morzsálódó, száraz, gumis, pépes, ragacsos, rágós, kenőcsös

   
   

Lyukazottság

11-15

kiváló

szabálytalan
alakú, egyenletes eloszlású, sok röglyukkal, néhány kisebb, kerek erjedési
lyuk megengedett

   
   

6-10

közepes

a
jellegzetesnél ritkább lyukazás, mérsékelt számú nagyobb erjedési lyukkal
egyenlőtlen lyukeloszlás, kisebb repedés

   
   

0-5

hibás

túl lyukas
vagy lyuk nélküli, puffadt, repedt, szivacsos, savófészkes

   

Illat

11-15

kiváló

jellegzetesen
aromás, telt, savanykás

   

6-10

közepes

kevésbé
jellegzetes, üres, enyhén savanyú enyhén tisztátlan, enyhén csípős, enyhén
élesztős

   

0-5

hibás

szaghibás,
bűzös, dohos, fanyar, élesztős, alkoholos, ecetes, erjedt

   

Íz

28-40

kiváló

jellegzetesen
zamatos, enyhén sós, savanykás, a zsíros teltebb ízű

   

14-27

közepes

kevésbé
jellegzetes, kissé sótlan vagy túl sós, enyhén savanyú, üres ízű, nem elég
jellemző, kissé fanyar, kesernyés, csípős, kissé sótlan túl sós

   

0-13

hibás

ízhibás,
keserű, erjedt, élesztős, penészes, tisztátalan, élesztős, csípős, ecetes,
alkoholos, avas, erjedt

   

 

4.1.2. Erjedési lyukas
félkemény sajtok

   

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

   

Külső, alak

11-15

kiváló

a kéreg
sima, tiszta, egyenletes, hibátlan, világos színű, zsíros tapintású

   

6-10

közepes

a kívántnál
vékonyabb v. vastagabb, sötétebb színű, kisebb foltok látszanak, kissé
gondozatlan

   

0-5

hibás

a kéreg
repedt, ráncos, gondozatlan, foltos, hólyagos, penészes

   

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen
halványsárga színű, képlékeny, rugalmas, jól szeletelhető, szájban elomló

   
   

6-10

közepes

egyenletesen
halványsárga színű, kissé száraz,
gyengén pépes, darás, szájban kevésbé elomló, kissé gumis, enyhén rágós,

   
   

0-5

hibás

krétafehér
vagy szürkés sárga, illetve foltos, kettős színeződésű, morzsálódó, száraz,
gumis, pépes, ragacsos, rágós, kenőcsös

   
   

Lyukazottság

11-15

kiváló

a metszés
lapon egyenletes eloszlású 3-5 mm átmérőjű kerek erjedési lyuk látható

   
   

6-10

közepes

a
jellegzetesnél kevesebb, vagy több lyuk, vagy csak röglyukak vannak, a kéreg
alatt több apró lyukkal egyenlőtlen lyukeloszlás, kisebb repedés

   
   

0-5

hibás

túl lyukas
vagy lyuk nélküli, puffadt, repedt, szivacsos, savófészkes

   

Illat

11-15

kiváló

jellegzetesen
aromás, telt, savanykás

   

6-10

közepes

kevésbé
jellegzetes, nem elég karakteres, savanyú, üres, enyhén tisztátlan, enyhén csípős,
enyhén élesztős

   

0-5

hibás

szaghibás,
bűzös, dohos, fanyar, élesztős, alkoholos, ecetes, erjedt

   

Íz

28-40

kiváló

jellegzetesen
zamatos, enyhén sós, savanykás, a zsíros teltebb ízű

   

14-27

közepes

kevésbé
jellegzetes, kissé sótlan vagy túl sós, enyhén savanyú, üres ízű, nem elég
jellemző, kissé fanyar, kesernyés, csípős, kissé sótlan túl sós

   

0-13

hibás

ízhibás,
éretlen, fanyar, keserű, élesztős, émelyítő, avas

   

 

4. Érlelt
félkemény és kemény sajtok

4.1.
Félkemény sajtok

4.1.3. Zárt
tésztájú félkemény sajtok

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

Külső, alak

11-15

kiváló

a kéreg
sima, tiszta, egyenletes, hibátlan, világos színű, gyengén zsíros tapintású

6-10

közepes

a kívántnál
vékonyabb v. vastagabb, sötétebb színű, kisebb foltok látszanak, kissé
gondozatlan

0-5

hibás

a kéreg
repedt, ráncos, gondozatlan, foltos, hólyagos, penészes

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen
halványsárga színű, képlékeny, rugalmas, jól szeletelhető, szájban elomló

6-10

közepes

egyenletesen
halványsárga színű, kissé száraz, gyengén pépes, darás, szájban kevésbé
elomló kissé gumis, enyhén rágós,

 

0-5

hibás

krétafehér
vagy szürkés sárga, illetve foltos, erősen kettős színeződésű,
morzsálódó, száraz, gumis, pépes, ragacsos, rágós, kenőcsös

 

Lyukazottság

11-15

kiváló

a vágás
felületén lyuk nélküli, egy-két kisebb kerek erjedési lyuk megengedett

 

6-10

közepes

vágási
felületén több lyuk látható, a kéreg alatt több apró lyukkal röglyukak is
láthatók, kisebb repedések vannak benne

 

0-5

hibás

túl lyukas,
puffadt, repedt, szivacsos, savófészkes

 

Illat

11-15

kiváló

jellegzetesen
aromás, telt, savanykás

 

6-10

közepes

kevésbé
jellegzetes, üres, enyhén savanyú enyhén tisztátlan, enyhén csípős, enyhén élesztős

 

0-5

hibás

szaghibás,
bűzös, dohos, fanyar, élesztős, alkoholos, ecetes, erjedt

 

Íz

28-40

kiváló

jellegzetesen
zamatos, enyhén sós, enyhén savanykás, a zsíros teltebb ízű, kissé diós ízű

 

14-27

közepes

kevésbé
jellegzetes, kissé sótlan vagy túl sós, enyhén kesernyés, enyhén savanyú,
üres ízű, nem elég jellemző kissé fanyar, kesernyés, csípős, sótlan vagy túl
sós

 

0-13

hibás

ízhibás,
éretlen, fanyar, keserű, élesztős, émelyítő, avas

 

 

4.1.4. Kékpenésszel érő félkemény sajtok

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

Külső, alak

11-15

kiváló

kéreg
nélküli, röghézagos, ill. sima, fehér v. szürkésfehér színű, nyirkos,
helyenként gyengén „rúzsos”, a röghézagokban kékes-zöld színű penészrezettség
vagy enyenletes penészréteg vagy mosott

6-10

közepes

enyhén
repedezett, kissé nyálkás, vagy száraz kéreg

0-5

hibás

repedezett,
beszáradt, egyenlőtlen felületű, vastag kérgű, erősen nyálkás

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

csont-fehér,
szalmasárga vagy zöldes-fehér, egyenletes eloszlásban kékes-zöld színű
penészerezettség, kissé morzsálódó vagy kenhető, szájban szétomló

6-10

közepes

csont-fehér,
vagy zöldes-fehér, a kékes-zöld színű, penészerezettség nem egyenletes
eloszlású, még kenhető, de kissé száraz, szürkésfehér,  kissé fojtós, morzsálódó

 

0-5

hibás

foltos,
sárgásan – barnásan elszíneződött túrószerű, kemény

 

Lyukazottság

11-15

kiváló

a metszéslap
röglyukas, a penészerezettség egyenletes

 

6-10

közepes

a metszéslap
röglyukas, a penészerezettség nem egyenletes

 

0-5

hibás

a metszéslap
kissé zárt, vagy sok az erjedési lyuk, penészfejlődés nem látható

 

Illat

11-15

kiváló

jellegzetes,
rokfortszerű, enyhén savanykás

 

6-10

közepes

kissé savanyú,
kevésbé jellegzetes enyhén tisztátlan, kissé szúrós szagú

 

0-5

hibás

szaghibás,
dohos, ammóniás, élesztős

 

Íz

28-40

kiváló

jellegzetes,
kellemesen sós, kissé savanykás, enyhén csípős, pikáns, zamatos ízű

 

14-27

közepes

kevésbé
jellegzetes, mérsékelten csípős, üresebb ízű, nem elég jellemző kissé
kesernyés, túlzottan sós vagy sótlan, jelleg nélküli, csípős, kissé
tisztátalan

 

0-13

hibás

ízhibás,
keserű, avas, tisztátalan, dohos, erjedt, szappanos

 
                       

 

            4. Érlelt félkemény és kemény
sajtok

 

4.1.5. Hevített, gyúrt sajtok

 

4.1.5.1. Parenyica sajt (átmérő:70-100mm,
magasság:40-60mm)

 

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

11-15

kiváló

kéreg nélküli, ha natúr,
fehér, sárgásfehér, esetleg olajozott, ha füstölt sárgás-barna színű, egy
irányba csavarodó, a sajttészta anyagából készült zsinórral összekötött
henger alakú tekercs, mérete és tömege az előírásnak megfelelő

 

6-10

közepes

az előírtnál magasabb vagy
laposabb, közepe enyhén kicsúcsosodó vagy beesett, tömege az előírástól
kismértékben eltér, ha natúr foltos, ha füstölt elégtelenül, vagy túl füstölt

 

0-5

hibás

foltos, penészes, repedezett,
kezeletlen, deformált, közepe magasan kicsúcsosodó vagy beesett, mérete vagy
tömege az előírástól lényegesen eltér

 

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen sárgás-fehér
színű általában lyuk nélküli, legfeljebb néhány erjedési lyuk (1-2) megengedett,
a szalagok vonala jól látható, de zárt

 
   

6-10

közepes

enyhén kettős színezetű,
kisebb fehér foltokkal tarkázott, vágási felületen több erjedési lyuk, a
szalagok közötti hézag, esetleg röglyuk látható, a szalagok kissé lazák

   
   

0-5

hibás

foltos, csíkozott, vagy a
sajttészta színe egészében eltérő, szennyezett, repedezett, széteső szalagok

   
   

Lyukazottság szálasság

11-15

kiváló

általában lyuk nélküli,
legfeljebb kevés erjedési lyuk megengedett, a szalagok vonala jól látható, de
zárt

   
   

6-10

közepes

a szalagok közötti hézagok
nagyok, a szalagok kissé lazák, a vágási felületen sok erjedési vagy esetleg
röglyuk látható,

   
   

0-5

hibás

repedezett, széteső szalagok

   

Illat

11-15

kiváló

kellemesen savanykás, tiszta,
ha füstölt kellemesen füstös

   

6-10

közepes

kissé savanyúbb, ha füstölt
kevésbé jellegzetes vagy túlzottan füstölt, üres, enyhén tisztátlan, enyhén
szaghibás

   

0-5

hibás

szaghibás, tisztátalan,
dohos, bomlott

   

Íz

28-40

kiváló

enyhén sós, kellemesen savanykás
illetve füstölt ízű

   

14-27

közepes

kevésbé jellegzetes, kissé
kevésbé vagy túl füstölt, kissé savanyú, üres ízű, nem elég jellemző kissé
kesernyés, túlfüstölt, sótlan vagy túl sós, jelleg nélküli

   

0-13

hibás

ízhibás, fanyar, keserű,
tisztátalan, bomlott

   

 

4.1.5.2. Mozzarella sajt

   

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

   

Külső, alak

11-15

kiváló

kéreg nélküli, fehér, fényes,
gömb, a végén a lecsípés nyoma látható

   

6-10

közepes

matt, vagy kissé sötétebb
színű, egy-két kisebb folt látható, ráncos

   

0-5

hibás

foltos, penészes, repedezett,
erősen ráncos, „pállott”

   

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen fehér színű,
zárt tésztájú, legfeljebb 1-2 apró erjedési lyuk látható, puha, könnyen
rágható

   
   

6-10

közepes

egyenletesen fehér színű 1-2
kisebb fehér folt a vágási felületen, több erjedési lyuk látható, a nehezebben
rágható, kissé száraz

   
   

0-5

hibás

foltos, csíkozott, vagy a
sajttészta színe egészében eltérő, szennyezett, repedezett, széteső

   
   

Lyukazottság szálasság

11-15

kiváló

általában lyuk nélküli,
legfeljebb kevés erjedési lyuk megengedett, kagylós rétegek vonala jól
látható, de zárt vagy esetleg röglyuk látható

   
   

6-10

közepes

a kagylós rétegek között a
hézagok nagyok, a vágási felületen sok erjedési lyuk látható

   
   

0-5

hibás

repedezett, széteső belső

   

Illat

11-15

kiváló

enyhén savanykás, kellemes
illatú

   

6-10

közepes

kissé savanyúbb, üres, enyhén
tisztátlan, enyhén szaghibás

   

0-5

hibás

tisztátalan, dohos, bomlott,
erősen szaghibás

   

Íz

31-40

kiváló

íze natúr vagy nagyon enyhén
sós

   

11-20

közepes

savanyú, üres ízű, nem elég
jellemző, kissé kesernyés, jelleg nélküli

   

0-10

hibás

fanyar, keserű, tisztátalan,
bomlott

   

 

4. Érlelt félkemény és kemény
sajtok

 

4.1.5. Hevített, gyúrt sajtok

 

4.1.5.3.Egyéb gyúrt hevített
sajt (Kaskaval, Provolone, Sckamorca…)

 

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

11-15

kiváló

kéreg
nélküli, sárgásfehér, jellegének megfelelő felületű

 

6-10

közepes

kissé
sötétebb színű, egy-két kisebb folt

 

0-5

hibás

foltos,
penészes, repedezett, erősen ráncos, „pállott”

 

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen
fehér, sárgás-fehér színű, zárt tésztájú, legfeljebb 1-2 apró erjedési lyuk
látható, széthúzva kagylósan törik, de ez nem feltétlenül jól látható (pl.
kaskaval)

 
   

6-10

közepes

egyenletesen
fehér, sárgás-fehér színű, 1-2 kisebb fehér folt a vágási felületen, több
erjedési lyuk, esetleg röglyuk látható, a kagylós törés már nem jellemző

   
   

0-5

hibás

foltos,
csíkozott, vagy a sajttészta színe egészében eltérő, szennyezett, repedezett,
szétmálló

   
   

Lyukazottság szálasság

11-15

kiváló

általában
lyuk nélküli, legfeljebb kevés erjedési lyuk megengedett, kagylós rétegek
vonala jól látható, de zárt

   
   

6-10

közepes

a kagylós
rétegek között a hézagok nagyok, a vágási felületen sok erjedési vagy esetleg
röglyuk látható

   
   

0-5

hibás

repedezett,
széteső belső

   

Illat

11-15

kiváló

kellemesen tiszta,
enyhén savanykás, enyhén vajas illatú

   

6-10

közepes

kissé
savanyúbb, üres, enyhén tisztátlan, enyhén szaghibás

   

0-5

hibás

tisztátalan,
dohos, bomlott, erősen szaghibás

   

Íz

28-40

kiváló

kellemesen tiszta,
enyhén savanykás, enyhén vajas

   

14-27

közepes

savanyú,
üres ízű, nem elég jellemző, kissé kesernyés vagy túl sós, jelleg nélküli

   

0-13

hibás

fanyar,
keserű, tisztátalan, bomlott

   

 

4.2. Kemény sajtok

   

4.2.1. Zárt tésztájú kemény
sajtok

   

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

   

Külső, alak

11-15

kiváló

a kéreg
sima, tiszta, egyenletes, hibátlan, világos színű, vagy viaszolt, vagy
rúzsos, száraz tapintású

   

6-10

közepes

a kérgen kisebb,
kevés berágódás, matt, színe nem elég egyenletes, kissé foltos
a kéreg nem elég gondozott, kisebb mértékben repedezett, gyengén nyálkás,
foltos

   

0-5

hibás

a kéreg
repedt, ráncos, gondozatlan, erősen foltos, fekélyes

   

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen
szalmasárga vagy fehér vagy enyhén zöldes árnyalatú a tejelő állat fajtájának
megfelelően, félzsírossajtoknál kissé kemény, szemcsés, jól szeletelhető, jól
reszelhető, szájban elomló (félzsíros: kissé száraz, nehezebben szeletelhető)

   
   

6-10

közepes

egyenletesen
szalmasárga vagy fehér vagy enyhén zöldes árnyalatú a tejelő állat fajtájának
megfelelően, morzsálódó, nem elég kemény zöldessárga vagy enyhén szürkés,
kissé foltos, kettős színeződésű, lágyabb, széteső, nem reszelhető elég jól

   
   

0-5

hibás

krétafehér
vagy szürkéssárga, illetve foltos, kettős színeződésű, széteső, lágy, nem
reszelhető, nem vágható jól

   
   

Lyukazottság

11-15

kiváló

a sajttészta
zárt, legfeljebb egy-két apró tűlyuk láthatók

   

6-10

közepes

kevés rög
lyuk, kevés erjedési lyuk, egy-két kisebb repedés

   

0-5

hibás

sok nagy
lyuk, puffadt, repedt

   

Illat

11-15

kiváló

jellegzetesen
aromás, telt, csípős, savanykás

   

6-10

közepes

kevésbé
jellegzetes, idegen szagtól mentes, üres, savanyú, enyhén tisztátlan, kissé
szúrós

   

0-5

hibás

bűzös,
dohos, erősen szaghibás, vajsavas

   

Íz

28-40

kiváló

jellegzetesen
zamatos, édeskés, kissé diós, telt, tiszta ízű

   

14-27

közepes

kevésbé
jellegzetes, savanykás, kissé csípős, enyhén kesernyés, enyhén savanyú, üres
ízű, nem elég jellemző, enyhén tisztátalan utóíz, kissé fanyar, kesernyés,
csípős, sótlan vagy túl sós

   

0-13

hibás

ízhibás,
fanyar, keserű, élesztős, émelyítő, avas,

   

                       

4.2. Kemény sajtok

 

4.2.2. Erjedési lyukas kemény
sajtok

 

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

11-15

kiváló

a kéreg
sima, rugalmas, hibátlan, aranysárga v. sárgás-barna színű, gyengén zsíros
tapintású

 

6-10

közepes

a kéreg
sima, a kívántnál vékonyabb v. vastagabb, sötétebb színű, kisebb foltok látszanak,
kissé repedezett, kissé foltos, kissé gondozatlan

 

0-5

hibás

a kéreg
repedt, gyűrött, gondozatlan, erősen nyálkás, penészes, foltos

 

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

krétafehér
vagy szürkés sárga, vagy fehér vagy enyhén zöldes árnyalatú a tejelő állat
fajtájának megfelelően, képlékeny, rugalmas, jól szeletelhető, szájban elomló

 
   

6-10

közepes

egyenletesen
sárga, fehér vagy zöldes színű a tejelő állat fajtájának megfelelően, propion
termelő baktériumoktól származó néhány kisebb petty megengedett, kissé
száraz, gyengén morzsálódó, gyengén pépes, szájban kevésbé elomló, enyhén
kettős színeződésű, morzsálódó, kissé gumis, enyhén rágós, darás, enyhén
pépes

   
   

0-5

hibás

halványsárga
vagy szürkés sárga, illetve kettős színeződésű, szennyezett, vagy erősen
foltos morzsálódó, száraz, gumis, pépes, ragacsos, rágós, tapadós

   
   

Lyukazottság

11-15

kiváló

a metszés
lapon egyenletes eloszlású 10-30 mm átmérőjű, kerek erjedési lyuk, a lyukak
belső felülete fényes, sima

   
   

6-10

közepes

a
jellegzetesnél kevesebb, vagy több lyuk, a lyukak mérete kisebb, a kéreg
alatt több apró lyuk, esetleg kisebb repedés látható, egyenlőtlen
lyukeloszlás
lyukak sokszor megnyúltak, egymásba szakadtak, dióhéj lyukazottság

   
   

0-5

hibás

a
lyukelosztás feltűnően szabálytalan, sok repedés, egymásba szakadt lyuk
látható, puffadt, szivacsos, savófészkes

   

Illat

11-15

kiváló

jellegzetesen
aromás, telt, édeskés, tiszta

   

6-10

közepes

kevésbé
jellegzetes, nem elég karakteres, savanykás, üres, enyhén tisztátlan, enyhén
csípős, enyhén élesztős

   

0-5

hibás

fanyar,
bűzös, dohos, csípős, erősen szaghibás

   

Íz

28-40

kiváló

jellegzetesen
zamatos, édeskés, kissé diós, telt, tiszta ízű

   

14-27

közepes

enyhén
savanyú, üres ízű, nem elég jellemző, enyhén tisztátalan utóíz, kissé fanyar,
kesernyés, csípős, sótlan vagy túl sós

   

0-13

hibás

ízhibás,
fanyar, keserű, élesztős, émelyítő, avas, erősen csípős

   

 

4.2.3. Cheddarozással készült
zárt tésztájú kemény sajtok

   

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

   

Külső, alak

11-15

kiváló

sárgásfehér,
vagy narancssárgás színű kérgű, fényes vagy viaszolt vagy penészes

   

6-10

közepes

matt, vagy
kissé világosabb vagy sötétebb színű, egy-két kisebb folt megengedett

   

0-5

hibás

foltos, idegen
penésszel borított, repedezett, ráncos

   

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen
sárgás-fehér, vagy narancssárga színű sajttészta, kemény, de sajátosan képlékeny,
szájban elomló, zárt tésztájú, legfeljebb 1-2 apró röglyuk megengedett

   
   

6-10

közepes

az
egyenletes színű sajttésztában néhány kisebb folt a vágási felületen, több
röglyuk, enyhén kettős színezetű, néhány repedés található a sajttésztában

   
   

0-5

hibás

foltos,
csíkozott, vagy a sajttészta színe egészében eltérő, szennyezett,
repedezett, széteső sajttészta

   
   

Lyukazottság

11-15

kiváló

a sajttészta
zárt, kisebb röghézag megengedett

   

6-10

közepes

több
röglyuk, egy-két kisebb repedés

   

0-5

hibás

sok nagy
zárvány, puffadt, repedt

   

Illat

11-15

kiváló

enyhén
savanykás, tiszta, jellegzetes illatú

   

6-10

közepes

picit
savanyúbb, tiszta, de határozottan savanyúbb illatú üres, enyhén tisztátlan

   

0-5

hibás

tisztátalan,
dohos, bomlott, szaghibás

   

Íz

28-40

kiváló

jellegzetes
karakterű, enyhén sós, kellemesen savanykás,

   

14-27

közepes

savanyú,
üres ízű, nem elég jellemző kissé kesernyés, sótlan vagy túl sós, jelleg
nélküli

   

0-13

hibás

fanyar,
keserű, csípős, tisztátalan, bomlott

   

 

 

5. Kéregflórával érő sajtok

5.1. Fehér penésszel érő lágy
sajtok

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

11-15

kiváló

Kérge
selymes, puha bundás, fehérpenésszel egyenletesen borított

 

6-10

közepes

a
fehérpenész nem egyenletes, enyhén foltos a kéreg enyhén szakadozott, lágy
vagy száraz, kissé pállott, a bevonat helyenként foltos, vagy szürkésfehér

 

0-5

hibás

repedt,
pállott, túl kemény, vagy ellágyult, ráncos, fekélyes

 

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen
világossárga vagy fehér színű a tejelő állat fajtájának megfelelően, tompa
fényű, a sajt közepe felé elhalványuló, vágási felületnél enyhén folyós,
mérsékelten lágy, szinte krémes

 
   

6-10

közepes

jellegzetestől
kissé eltérő színű lágy, vagy kissé kemény, kis túrós mag még megengedett,
kéreg alatti rész „szalonnás”, vagy a sajttészta magja mérsékelt
kiterjedésben krétafehér, túl lágy vagy kemény, nehezen kenhető, morzsálódó

   
   

0-5

hibás

nagyobb
részben, vagy egészben fehér, illetve színes foltokkal tarkítotterősen
morzsálódó, száraz, törékeny, túrós, teljesen folyós

   
   

Lyukazottság

11-15

kiváló

lyuk
nélküli, vagy 2-3 erjedési lyuk látható

   

6-10

közepes

a magban
néhány röglyuk, a külső részben, néhány erjedési lyuk kissé repedt

   

0-5

hibás

puffadt,
repedt, savólyukas

   

Illat

11-15

kiváló

jellegzetesen
pikáns, gombára emlékeztető

   

6-10

közepes

kissé
szúrós, gyengén ammóniás, nem elég jellegzetes

   

0-5

hibás

bűzös,
erősen szúrós, erősen szaghibás

   

Íz

28-40

kiváló

jellegzetesen
zamatos, kellemesen sós, pikáns

   

14-27

közepes

kissé
pikáns, vagy nem elég jellegzetes, túl sós, enyhén savanyú, üres ízű
kissé savanyú, csípős, kissé élesztős, kissé kesernyés

   

0-13

hibás

ízhibás,
éretlen, keserű, élesztős, émelyítő

   

   

5. Kéregflórával érő sajtok

 

5.2. Rúzs flórával érő lágy
sajtok

 

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

11-15

kiváló

kéreg
nélküli, vagy igen vékony kérgű, kissé nyálkás, enyhén tapadós, egyenletesen
sárgás vörösbarna bevonatú

 

6-10

közepes

a kéreg
kissé vastagabb, gyengén szakadozott, a bevonat nem egyenletes, lágy, vagy
száraz, kissé pállott, helyenként foltos, vagy szürkés-fehér

 

0-5

hibás

repedt,
pállott, túl kemény, vagy ellágyult, ráncos, fekélyes

 

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletesen
világossárga színű, tompa fényű, a sajt közepe felé elhalványuló, kenhető,
mérsékelten lágy, szájban olvadékony

 
   

6-10

közepes

jellegzetestől
kissé eltérő színű, lágy vagy kissé kemény, kis túrós mag még megengedett, a
kéreg alatti rész „szalonnás”, vagy a sajttészta magja mérsékelt
kiterjedésben „krétafehér” túl nehezen kenhető, morzsálódó

   
   

0-5

hibás

bűzös,
erősen szaghibáserősen morzsálódó, száraz, törékeny, túrós, teljesen folyós

   
   

Lyukazottság

11-15

kiváló

lyuk
nélküli, vagy 2-3 kisebb rög, ill. erjedési lyuk látható

   

6-10

közepes

a magban
néhány röglyuk, a külső részben néhány erjedési lyuk, kissé repedt, kissé
puffadt

   
   

0-5

hibás

puffadt,
repedt, savólyukas

   

Illat

11-15

kiváló

jellegzetesen
pikáns

   

6-10

közepes

kissé
szúrós, gyengén ammóniás, nem elég jellegzetes, enyhén élesztős

   

0-5

hibás

szaghibás,
bűzös, erősen ammóniás

   

Íz

28-40

kiváló

jellegzetes
zamatos, enyhén sós, kellemesen aromás

   

14-27

közepes

kissé pikáns,
vagy nem elég jellegzetes, túl sós enyhén savanyú, üres ízű, nem elég
jellemző, csípős, kissé élesztős, kissé kesernyés

   

0-13

hibás

ízhibás,
éretlen, keserű, élesztős, émelyítő

   

6. Máshova nem sorolható
tejtermékek, sajtok

 

6.1. Sajtkülönlegességek

 

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

 

Külső, alak

11-15

kiváló

a kéreg sima
vagy kéreg nélküli, tiszta, egyenletes, hibátlan, egyenletes színű, száraz
vagy zsíros tapintású, a termékleírásnak megfelelő, esztétikus jól
kidolgozott külső

 

6-10

közepes

a kéreg
vékony, vagy vastag, sötétebb színű, kisebb foltok látszanak, kissé
gondozatlan, kevésbé jól kidolgozott külső

 

0-5

hibás

kéreghibás,
a kéreg repedt, ráncos, gondozatlan, pálott, foltos, fekélyes, eltérő színű,
hanyag munka

 

Belső szín és állomány

11-15

kiváló

egyenletes
színű, egynemű, szájban elomló, nem savóeresztő, a termékleírásnak megfelelő,
kellemes textúra,

 
   

6-10

közepes

jellegzetestől
kissé eltérő színű, kettős színeződésű, kissé száraz, gyengén pépes,
darás, szájban kevésbé elomló kissé foltos, gyengén savóeresztő

   
   

0-5

hibás

eltérő színű,
illetve foltos, erősen kettős színeződésű, morzsálódó, száraz, gumis, pépes,
ragacsos, rágós, kenőcsös, hanyagul kidolgozott

   
   

Lyukazottság

11-15

kiváló

A
termékleírásnak megfelelő egyenletes eloszlású lyukazottság

   
   

6-10

közepes

a
jellegzetesnél ritkább lyukazottság, mérsékelt számú nagyobb erjedési lyukkal
egyenlőtlen lyukeloszlás, kisebb repedés

   
   

0-5

hibás

túl lyukas
vagy lyuk nélküli, puffadt, repedt, szivacsos, savófészkes

   

Illat

11-15

kiváló

jellegzetesen
aromás, telt, savanykás, tiszta illat, kellemes összhang az összetevőkben

   

6-10

közepes

kevésbé
jellegzetes, üres, enyhén savanyú enyhén tisztátlan, enyhén csípős, enyhén
élesztős, gyenge idegen illat

   

0-5

hibás

szaghibás,
bűzös, dohos, fanyar, élesztős, alkoholos, ecetes, erjedt

   

Íz

28-40

kiváló

jellegzetesen
zamatos, tiszta, kellemesen sós vagy édes, ha zsíros teltebb ízű, kellemes
összhang az összetevőkben

   

14-27

közepes

kevésbé
jellegzetes, kissé sótlan vagy túl sós, enyhén savanyú, üres ízű, nem elég
jellemző, kissé fanyar, kesernyés, csípős, kissé eltér a termékleírástól

   

0-13

hibás

ízhibás,
keserű, erjedt, élesztős, penészes, tisztátalan, élesztős, csípős, ecetes,
alkoholos, avas, erjedt, diszharmónia az összetevőkben

   
     

6.2. Sajt desszertek

   

Tulajdonság

Pontozás

Értékelés

Érzékszervi tulajdonságok

   

Külső, alak

15-20

kiváló

tiszta,
egyenletes, hibátlan, egyenletes színű, a termékleírásnak megfelelő, esztétikus
jól kidolgozott külső

   

8-14

közepes

eltérő
színű, kisebb foltok látszanak, kissé gondozatlan, kevésbé jól kidolgozott
külső

   

0-7

hibás

színhibás,
gondozatlan, pálott, foltos, fekélyes, savóeresztő, eltérő színű,
szennyezett, hanyag munka

   

Belső szín és állomány

15-20

kiváló

egyenletes
színű, egynemű, nem savóeresztő, a termékleírásnak megfelelő, kellemes
textúra

   
   

8-14

közepes

jellegzetestől
kissé eltérő színű, kettős színeződésű, kissé száraz, gyengén pépes,
darás, szájban kevésbé elomló kissé foltos, gyengén savóeresztő

   
   

0-7

hibás

eltérő színű,
illetve foltos, erősen kettős színeződésű, morzsálódó, száraz, pépes,
ragacsos, rágós, kenőcsös, hanyagul kidolgozott

   
   

Illat

15-20

kiváló

jellegzetesen
aromás, telt, savanykás, tiszta illat, kellemes összhang az összetevőkben

   

8-14

közepes

kevésbé
jellegzetes, üres, enyhén savanyú enyhén tisztátlan, enyhén csípős, enyhén
élesztős, gyenge idegen illat

   

0-7

hibás

szaghibás,
bűzös, dohos, fanyar, élesztős, alkoholos, ecetes, erjedt, erős animális
jelleg

   

Íz

28-40

kiváló

jellegzetesen
zamatos, tiszta, kellemesen sós vagy édes, kellemes összhang az összetevőkben

   

14-27

közepes

kevésbé
jellegzetes, kissé sótlan vagy túl sós, vagy túl édes, enyhén savanyú, üres
ízű, nem elég jellemző, kissé fanyar, kesernyés, csípős, kissé eltér a
termékleírástól

   

0-13

hibás

ízhibás,
keserű, erjedt, élesztős, penészes, tisztátalan, élesztős, csípős, ecetes,
alkoholos, avas, erjedt, diszharmónia az összetevőkben